Депутати міськради на сесії надали згоду на укладення КП «Миколаївводоканал» кредитної угоди, загальна сума якої — 3 мільйони гривень. Кредитну лінію відкрито до 30 листопада 2017 року для розрахунків за енергоносії, матеріали та своєчасну виплату заробітної плати у зв’язку з нерівномірністю надходження коштів від споживачів підприємства.

Як пояснив депутат міськради Юрій Гранатуров, згода на отримання такого кредиту потрібна про всяк випадок як своєрідна страховка. 

«Це резервна кредитна лінія у разі непередбачених ситуацій, — розповів він, — пов’язаних або з блокуванням нормального регулювання тарифів НКРЕ, або з форс-мажорними обставинами, коли кошти водоканалу, які він заробляє, необхідно спрямувати на вирішення питань життєзабезпечення міста. Торік таку кредитну лінію Миколаївводоканал не використав — обійшовся власними коштами».

Кредит не аж так необхідний для підприємства, але бажаний, щоб покрити  розрив між надходженнями від абонентів і витратами. В. о. директора водоканалу Костянтин Гончаров розповів про результати фінансової діяльності підприємства. Так, у 2014 році Миколаївводоканал отримав прибуток 15,6 мільйона гривень. А ось 2015-й підприємство закінчило зі збитками 7,59 мільйона гривень, але без боргів. Це пов’язано з тим, що тариф покриває лише 80% витрат підприємства.

Окрім кредитування, міська влада розглядає й інші шляхи оптимізації роботи водоканалу. На нещодавньому Форумі майбутнього Миколаєва запропоновано реалізувати інвестиційний проект «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в Їм. Миколаєві», що може стати серйозним проривом для обласного центру. По-перше, городяни отримають якісну питну воду, по-друге, значно знизиться навантаження на екосистему річки Південний Буг і Чорного моря завдяки реконструкції та модернізації міських очисних споруд каналізації.

Загальна вартість інвестиційного проекту — 15,54 мільйона євро у вигляді кредиту Європейського інвестиційного банку та 5,11 мільйона євро безповоротних коштів (грант Фонду східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології).

За рахунок коштів проекту вперше за багато років буде виконано реконструкцію і модернізацію очисних споруд водопроводу та очисних споруд каналізації;  капітальний ремонт окремих ділянок водопровідних мереж; реконструкцію окремих ділянок каналізаційних колекторів, які потребують першочергового втручання; буде впроваджено системи диспетчеризації та автоматизації роботи насосних станцій каналізації, виконано реконструкцію та переобладнання (зокрема встановлення перетворювачів частоти, що дасть значною мірою знизити енергоспоживання).

Нині ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства» (Київ) та група іноземних технічних консультантів, підібраних Європейським інвестиційним банком, визначають найкраще технологічне рішення для очищення питної води. Досліджують усі можливі способи поліпшення якості ресурсу.

Керівник групи управління проектом МКП «Миколаївводоканал» Віктор Пєсоцький зазначає, що в місті потрібне багаторівневе водоочищення. «У нашій воді, — зазначає він, — особливо у весняно-літній сезон підвищено вміст органіки. Тільки результати наукового дослідження визначать оптимальний метод очищення нашої питної води».

У Миколаїв завозять спеціалізоване обладнання, щоб почати апробацію різних технологій очищення і знезараження води. Цю роботу планують проводити протягом зими та у весняно-літній період, тож фахівці зможуть поекспериментувати з очищенням води в різні сезони року, що вкрай важливо для комплексного підходу до проблеми.