Голова Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона розпочав урядовий брифінг з інформації про встановлення веб-камер у відділах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та бізнесу.

«Це дало змогу відрегулювати потоки відвідувачів та ліквідувати черги. А запровадження попереднього запису на прийом через Інтернет — заощадити час відвідувачів. Сервісом скористалося 6,5 тисячі громадян. Найближчим часом послуга стане доступною у всіх відділах державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців у кожному регіоні країни», — акцентував посадовець.

Попередній запис на прийом можна здійснити, заповнивши форму на офіційному сайті одного з головних управлінь юстиції. Громадянин обирає потрібне відділення, бажані дату й час прийому, вказує свої запитання. Підтвердження надійде за контактними даними особи. Попередній запис на прийом через Інтернет вже працює у відділах державної реєстрації актів цивільного стану й державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Дмитро Ворона додав, що цього року у найбільших містах планується додатково встановити 180 електронних систем керування чергою. Вони вже успішно функціонують у дев’яти органах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та 19 відділеннях державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.

Надаватиметься й можливість отримати консультацію фахівців Укрдержреєстру за допомогою скайпу й телефонного зв’язку. Окрім цього, зараз можна зареєструвати власний бізнес не виходячи з домівки. Для цього на Реєстраційному порталі слід заповнити реєстраційну картку, прикріпити відскановані документи, засвідчити їх електронним цифровим підписом і оплатити послугу електронним банкінгом (державний реєстратор прийме рішення протягом 2—3 діб).

Стан проведення реєстрації можна відстежувати у режимі реального часу. Відслідковувати громадяни зможуть ще й роботу самих реєстраційних служб. Достатньо буде ввести електронну адресу http://drsu.gov.ua.

Укрдержреєстр розширює перелік послуг через мережу Інтернет та сучасні засоби зв’язку. «Вже найближчим часом ми плануємо започаткувати СМС-розсилку повідомлень про проведення державної реєстрації. Йдеться, передовсім, про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», — сповістив Дмитро Ворона.

З січня 2014 року набудуть чинності зміни до законодавства, які дадуть змогу надавати запити та отримувати виписки, витяги, довідки з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців через Реєстраційний портал у електронному вигляді.

«Ми докладаємо максимальних зусиль, аби зробити наші послуги якісними, зручними й доступними кожному громадянину, а нашу роботу — прозорою та зрозумілою», — резюмував керівник відомства.