РЕГУЛЮВАННЯ

Посада корпоративного секретаря може стати ключовою у структурі управління українських компаній

Море, червона доріжка, кришталеві статуетки, галантні чоловіки у костюмах із краватками та елегантні дами у святкових сукнях. Ні, це не церемонія нагородження Каннського кінофестивалю, а підбиття результатів конкурсу «Корпоративний секретар 2012 року» в Україні під час міжнародного форуму корпоративних секретарів, який відбувся    у Великій залі Одеської кіностудії. 

Робота корпоративного секретаря близька до режисерської. Для створення потрібних ефектів маніпулюють не лише у кіно, а й корпоративним життям звичайних компаній. А залагодити конфлікти має… корпоративний секретар.

За статтею  56 Закону України «Про акціонерні товариства», він «відповідає за взаємодію акціонерного товариства з акціонерами та/або інвесторами». В Англії, наприклад, корпоративний секретар входить у ТОП-5 з оплати праці. Про особливості становлення та перспективи розвитку цієї професії в Європі та Азії спілкувалися понад 100 учасників форуму з семи країн (зокрема, Росії, Великобританії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану і Туреччини). 

Зробити посаду корпоративного секретаря у вітчизняних акціонерних товариствах ключовою дасть змогу законопроект № 2037 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств». Його розробила Комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). «Зокрема документ передбачає, що в акціонерних товариствах з кількістю акціонерів- власників простих акцій товариства, що не перевищує 100 осіб, можна запроваджувати посаду корпоративного секретаря, а в товариствах з кількістю акціонерів понад 100 осіб вона має бути обов’язковою. Введення механізму функціонування корпоративного секретаря АТ сприятиме вдосконаленню діяльності акціонерних товариств, що позитивно впливатиме на поліпшення інвестиційного клімату в Україні та  надходження додаткових інвестицій в економіку країни», — повідомив  член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Олег Мозговий.  

За його словами, введення посади корпоративного секретаря, який буде посередником між двома сторонами-акціонерами та менеджментом, сприятиме налагодженню ефективної комунікації, особливо під час розв’язання спірних питань. 

«Ми розробили професійні стандарти корпоративного секретаря ще у 2010 році. Поки що вони рекомендовані, але після прийняття законопроекту № 2037  НКЦПФР може скористатися нашими напрацюваннями під час розробки власних вимог до корпоративного секретаря», — говорить голова правління Професійної асоціації корпоративного управління Олександр Окунєв.   

Нині у реєстрі корпоративних секретарів Українського інституту корпоративного управління нараховується понад  600 осіб.  Номінантами конкурсу  «Корпоративний секретар 2012 року» стали 9 найсміливіших. Переможцем визначили Олега Журавльова з ПАТ «Кредитпромбанк», а лауреатами     Галину Потопальську з  ПАТ «Альфа-банк»  та Олексія Поволоцького з холдингової компанії Групи ДТЕК.