Навіть в умовах ескалації конфлікту Державний департамент США продовжує твердити, що не розглядає на цьому етапі військової допомоги Україні. Натомість США готують нові санкції проти Росії. Такими поки що є заокеанські гарантії суверенітету України.

«Те, що ми бачимо (і не тільки за останні дні, а й протягом тижнів і місяців), — це ознаки ескалації агресії в Україні з боку Росії і підтримуваних Росією сепаратистів. Чітко зрозуміло, що Росія не тільки збільшила свою присутність у східній Україні і втрутилася напряму своїми бойовими силами, бронетехнікою і системами протиповітряної оборони. Але Росія активно воює з українськими силами і надає пряму підтримку сепаратистам і бойовикам», — зазначила прес-секретар Держдепу Джен Псакі. США мають набір інструментів, які можуть застосувати. Втім, на цей час рішення не прийнято, і Білий Дім розмірковує над наступними кроками.

Тамтешній президент Барак Обама після завершення екстреного засідання Радбезу ООН також підтвердив, що його країна не розглядає варіанта військового втручання у врегулювання конфлікту в Україні. Водночас США роблять усе можливе для мобілізації міжнародної спільноти, аби натиснути на Росію, яка діями в Україні послаблює, а не посилює свою позицію.

При цьому Обама впевнено заявляє, що саме Росія несе відповідальність за насильство в регіоні. «Росія спровокувала конфлікт. Росія тренує бойовиків. Росія постачає їм озброєння. Росія фінансує їх. Це не внутрішній конфлікт, — цитує УНІАН. — При цьому Росія продовжує вторгнення в Україну». І такі дії лише призведуть до додаткових витрат для Москви. Так, інвестиційний клімат погіршився, в економіці спостерігається спад, РФ уже ізольовано так, як ніколи до цього з часів холодної війни, констатує Обама.

Тому їй доведеться заплатити додаткову плату за вторгнення в Україну, за підготовку, озброєння і фінансування сепаратистів. Обама наголосив, що нові фотознімки присутності російських військ в Україні зробили це очевидним. Хоч Росія продовжує вперто заперечувати очевидні факти.

Тому США готові запровадити нові санкції. Ці питання стануть предметом обговорення з європейськими партнерами під час візиту Барака Обами до Естонії наступного тижня та на саміті НАТО.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»