Основним пунктом робочої поїздки Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка до Дніпропетровська стала велика нарада з головами облдержадміністрацій, керівниками міст регіону, силових структур та представниками промисловості Дніпропетровської і Запорізької областей. Здебільшого йшлося про ситуацію в Україні, нову редакцію Конституції та процес децентралізації.

Зважаючи на те, що Дніпропетровщина та Запоріжжя є одними з ключових індустріальних областей, Арсеній Яценюк обговорив модель кредитування підприємств і можливості нової роботи внутрішніх ринків у регіоні. А ще поцікавився в посадовців, яка допомога від уряду їм знадобиться в процесі таких перетворень в економічному та політичному розрізах. «Кожен повинен робити свою частину роботи для виходу на європейський ринок. Для цього треба поміняти стандарти, аби продукція була конкурентною. Слід демонструвати високу якість і ставати конкурентоспроможними, треба захоплювати ринки», — пояснив Прем’єр.

А голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський зазначив, що нині в регіоні соціально-економічна ситуація стабільна. Зокрема посівна проходить успішно, а гірничо-металургійний комплекс виходить із кризи. «У Дніпропетровську, Кривому Розі, Нікополі — у всіх містах області більш-менш спокійно. Керівництво регіону спільно із силовиками та всіма службами намагається не допускати порушення громадського порядку, жодних сепаратистських наступів і негативних явищ. Розслаблятися ми не повинні», — сказав він.

До речі, роботу керівництва, яка полягала в стабілізації ситуації на Дніпропетровщини, Арсеній Яценюк оцінив гідно.

Про стабільність ситуації в Запоріжжі і взаєморозуміння із силовими структурами він почув від голови Запорізької ОДА Валерія Баранова. Посадовець розпочав із того, що для захисту регіону створено Раду оборони, а потім додав, що знає всіх сепаратистів поіменно. Окремо керівник регіону звернув увагу на те, що на місцях залишився старий апарат і діють старі підходи до роботи. Тож передовсім слід ліквідувати непотрібні відомства, функції яких дублюються, і провести адміністративну реформу. За його словами, корупцію викорінюють сім різних відомств, а рибні запаси Азовського моря захищають дев’ять. Тим часом в Азовському морі зникла майже вся риба. Валерій Баранов також вважає, що треба ліквідувати Держказначейство, яке узурпувало владу щодо розпорядження всіма коштами місцевих бюджетів. А ще він висловив занепокоєння значним скороченням обсягів виробництва у машинобудуванні і загрозою скорочення працівників майже на 50% на Запорізькому автомобілебудівному заводі через скасування на державному рівні утилізаційного збору.

Під час зустрічі плани уряду щодо децентралізації озвучив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. Він поінформував, що вже підготовлено відповідні законопроекти. Сама ж модель децентралізації подібна до польської (тамтешні фахівці допомагають Україні її розробити).

А перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема розповів про поїздку у східні регіони, де сепаратисти захопили адміністративні будівлі. Він наголосив, що ЗСУ зможуть захистити державу. Окремо ж повідомив, що в Кабміні готують законопроекти щодо реформування правоохоронних органів.