Останнім часом дедалі частіше лунає інформація, що цукерки — не що інше, як небезпечна для здоров’я гидота. Мовляв, від їх споживання всі наші негаразди зі здоров’ям. Причому це стосується навіть, так би мовити, класичних цукерок, які полюбляє більшість ще з дитинства. Щоправда, ми забуваємо, що солодощі, як і ліки, в маленькій кількості корисні, а у великій — шкодять організму.
Ненормована безпека
Сьогодні чи не кожен виробник солодощів вважає за потрібне виготовляти цукерки з назвами, схожими на ті, які були ще в Радянському Союзі, адже вони не потребують додаткової реклами. Ось лише смак цукерок нині дуже відрізняється від знайомого з дитинства. Тож не дивно, що їхньою якістю зацікавилися і в Центрі споживчих експертиз «Тест». Фахівці цієї організації закупили цукерки «Ромашка» від різних виробників. Таким чином у тестування потрапили «Рома+Машка» від «Конті», «Ромашка польова» від «Житомирські ласощі», а також «Ромашка» від таких виробників: Маріупольська кондитерська фабрика «Рошен», Люкс-Одеса ЗАО «Одесакондитер» та «Світоч».
— До складу більшості цукерок входять жири: їх додають або в саму начинку, або в шоколадну глазур, — розповідає президент Центру споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Важливо розуміти, що нині шоколадні цукерки роблять не з шоколаду. Оскільки какао-масло — дуже дорогий інгредієнт, його заміняють пальмовою та кокосовою олією, також додають маргарин, спреди. При використанні гідрогенізованих жирів, які є в маргарині, існує чимала вірогідність наявності в цукерках транс-жирів (вони ж транс-ізомери). Одразу хочу зазначити: норм щодо вмісту транс-ізомерів у цукерках немає, тому отримані цифри порівнювали з єдиною чинною в Україні нормою для спредів — не більш як 8%.
Що менше транс-жирів, то краще
Результати перевірки виявили: з п’яти перевірених зразків чотири містили транс-жирів менш ніж 8%, а це свідчить, що вони були безпечні. Так, цукерки від Маріупольської кондитерської фабрики «Рошен» містять 2,7% транс-жирів, «Люкс Одеса ЗАО «Одесакондитер» — 0,6%, «Світоч» — 0,4%, «Рома+Машка» — 3,8%. Значне перевищення транс-жирів зафіксовано в «Ромашці польовій» від «Житомирських ласощів» — 32,86%.
— Я б рекомендував звести споживання транс-жирів до мінімуму, — наголошує головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Потрібно розуміти, що є продукти, корисні для нашого здоров’я, і вони мають переважати в раціоні, а є такі, які шкодять. Звісно, в більшості кондитерських виробів мало корисних речовин, таких як вітаміни та мінерали. Крім транс-жирів, у них є багато інших, не дуже корисних інгредієнтів. Перш за все це цукор. Люди, які щоденно вживають цукерки, ризикують захворіти на цукровий діабет і атеросклероз, а також починаються проблеми із серцево-судинною системою.