Глави МЗС «Великої сімки» закликали Росію співпрацювати зі слідством заради встановлення справедливості щодо жертв катастрофи МН17 та членів їхніх родин.  Про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ країн G7, яку оприлюднило МЗС Канади напередодні річниці катастрофи малайзійського літака, збитого у 2014 році бойовиками над окупованим Донбасом, жертвами якої стало 298 осіб. 

«Ми, міністри закордонних справ країн «Великої сімки», єдині в нашому засудженні збиття цивільного літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура  і повністю підтримуємо роботу Об’єднаної слідчої групи, незалежного кримінального розслідування під керівництвом Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України», — йдеться у листі. Міністри наголошують, що висновки групи про роль Росії у збитті MH17 «переконливі, значні й надзвичайно тривожні». Дипломати висловили підтримку Австралії та Нідерландам і закликали Росію повною мірою співпрацювати зі слідством заради встановлення істини. «Ми виступаємо проти безкарності тих, хто бере участь в агресивних діях, які загрожують міжнародному порядку в будь-який час і за будь-яких обставин», — наголошено в документі.

Ті, хто безпосередньо винні  «у запуску ракети  «Бук» російського походження, якою було збито цивільний літак, мають нести відповідальність».

«Тому ми закликаємо Росію негайно зв’язатися з Австралією і Нідерландами, щоб дати відповіді на всі запитання, які стосуються будь-яких можливих порушень міжнародного права», — підсумували глави МЗС G7.

Як повідомляли раніше, міжнародна слідча група з розслідування авіакатастрофи підтвердила, що зенітна ракетна установка «Бук», з якої збили літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над окупованим Донецьком, походить з 53-ї бригади збройних сил РФ у Курську. Слідчі опублікували відеозапис, на якому реконструйовано повний маршрут ЗРК з Росії в Україну.

Після оприлюднення цих даних лідери багатьох країн закликали Росію визнати свою відповідальність у справі про катастрофу літака рейсу MH17. Проте Міноборони Росії причетність до катастрофи заперечило, а російський президент Володимир Путін заявив, що Москва може визнати висновки міжнародної спільної слідчої групи щодо катастрофи літака MH17 лише в тому разі, якщо братиме в розслідуванні повноцінну участь. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»