З 1 квітня газ в Україну постачатимуть згідно з контрактами від 2009 року. Про це заявив голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер. За його словами, умови так званого зимового пакета чинні до кінця березня цього року. Міллер не назвав майбутньої ціни, але раніше «Газпром» говорив про 485 доларів за тисячу кубометрів згідно з контрактом, підписаним у  2009-му, який Київ оскаржує у  Стокгольмському арбітражному суді і який де-факто не виконують уже кілька років.

Згідно з домовленостями, досягнутими за посередництва Європейської комісії у Брюсселі торік 30 жовтня, Україна і Росія дійшли згоди про відновлення поставок російського газу до України в зимовий період на умовах передоплати за ціною 365 доларів за тисячу кубів. Домовленості передбачали, що українська сторона має сплатити російській стороні борг 3 мільярди 100 мільйонів доларів. Умовою початку постачання газу була сплата першої частини цього боргу на суму 1 мільярд 450 мільйонів доларів, а також передоплата за газ, який ми хочемо придбати. Україна ці умови виконала.

Нині прогнозувати щось, маючи такого непередбачуваного партнера, як Росія, важко. Отож, можливо, що про подальше постачання газу доведеться домовлятися окремо. 

Упродовж останнього часу ціни на газ на світових ринках падають, оскільки у багатьох контрактах на постачання палива вони прив’язані до цін на нафту. А в українсько-російському контракті — до ціни продуктів переробки нафти. Тому й ціна на імпортований російський газ у нас висока.