Вперше з 2009 року ВВП за підсумками листопада знизився на 0,5%. Це сигнал, що санкції і дешева нафта, ніби лещата економічної халепи ще міцніше стиснули Росію.

Агентство Fitch змінило прогноз для 20 російських банків зі «стабільного» на «негативний». Доходи федерального бюджету знижуються через падіння цін на нафту, а курс рубля відносно долара і євро невпинно летить вниз.

Сєрґєй Романчук, фінансовий експерт: «Кількість гравців на валютному ринку суттєво зменшилася у зв‘язку з оголошенням боротьби зі спекуляціями. Це виштовхнуло з ринку багатьох гравців. За таких умов курс на ринку визначається кон‘юнктурними чинниками, і його дуже важко передбачити. До прикладу, у понеділок валюта коливалася у межах 7% без будь-якого значного новинного чинника».

Російський прем’єр Дмитро Медведєв підписав постанову про виділення «Агентству зі страхування внесків» 1 трильйон рублів: підвищення капіталізації банків покликане зміцнити стабільність банківської системи. Та чи зарадить це фінансовому колапсу?

Кріс Бочамп, фінансовий аналітик: «Якщо взяти до уваги такі чинники, як падіння цін на нафту, наслідки санкцій та політичної невизначеності, а також усього, що зараз відбувається в Росії, то перспективи ще гірші за побоювання багатьох людей».

Обвал курсу рубля, економічні санкції Заходу і санкції Москви у відповідь, які не пускають на російський ринок низку товарів з ЄС, змусили росіян підкоригувати свої споживацькі звички, затягнути паски і відмовлятись від новорічних відпусток у Європі. 

Copyright © 2014 euronews