Фахівці Держфінінспекції в Херсонській області провели планову ревізію фінансово-господарської діяльності ДП «Новотроїцький елеватор», який належить до об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, і підпорядкований управлінню Державного агентства резерву України. Було встановлено порушень чинного законодавства на загальну суму 1,32 мільйона гривень за період з 1 квітня 2014-го по 31 серпня 2015 року. Зокрема виявлено нестачу основних засобів на загальну суму 192,31 тисячі гривень.

Варто зазначити, що запаси держрезерву незалежно від місцезнаходження — це державна власність і не підлягають відчуженню. Проте на елеваторі в рахунок кредиторської заборгованості на користь фізичних осіб було безпідставно відчужено майна держрезерву на загальну суму 1,1 мільйона гривень.

Також інвентаризацією встановлено, що підприємство незаконно зменшило обсяги матеріальних цінностей Держрезерву України у кількості 5,013 тонн пшениці другого класу урожаю 2011 року, чим порушило умови Договору відповідального зберігання матеріальних цінностей. На підставі чинного законодавства з питань зберігання державного резерву до ДП «Новотроїцький елеватор» застосовано штрафні санкції та пеню на загальну суму 21,27 тисячі гривень. Про результати ревізії інспектори повідомили Державне агентство резерву України і правоохоронні органи.

Леонід КАЛІНІЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»