Під головуванням міністра закордонних справ України Леоніда Кожари та міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова у Ростові-на-Дону відбулося восьме засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії. За результатами засідання підписано підсумковий протокол та План взаємодії між міністерствами закордонних справ України та РФ на 2014 рік.

Сторони обговорили широкий комплекс питань двостороннього порядку денного та міжнародних відносин, зокрема прикордонну проблематику, співробітництво у консульській сфері, взаємодію сторін з врегулювання регіональних конфліктів та боротьби з новими викликами і загрозами, співпрацю в рамках міжнародних організацій.

Леонід Кожара вкотре наголосив на необхідності врегулювання ситуації з постраждалим внаслідок інциденту в Азовському морі громадянином України О. Федоровичем з метою його якнайшвидшого повернення на батьківщину, а також зміни запобіжного заходу стосовно заарештованого в РФ члена екіпажу судна «Арктік Санрайз» громадянина України Р. Якушева.

Окрему увагу приділено питанням співпраці в економічній сфері, в тому числі у контексті перспективи підписання нашою державою Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема Леонід Кожара запропонував провести консультації на експертному рівні у тристоронньому форматі Україна-РФ-ЄС, повідомляє прес-служба вітчизняного зовнішньополітичного відомства.

Глава нашого МЗС заявив, що всі зусилля України і Росії мають зосередитися на пошуку оптимальної моделі двосторонньої співпраці в контексті підписання Україною Угоди про асоціацію. При цьому Леонід Кожара зазначив, що характер переговорів підтверджує готовність обох сторін шукати взаємоприйнятні рішення, повідомляє УНІАН.

У свою чергу глава російського МЗС  заявив, що у разі підписання нашою державою угоди з ЄС розриву торговельних відносин з РФ не буде. «Ніяких розривів цих зв’язків не відбудеться, вони здійснюватимуться на основі принципу найбільшого сприяння, як це передбачено для країн-членів Світової організації торгівлі. Проте понад цей принцип додатково пільги, що випливають, зокрема, з Договору СНД про зону вільної торгівлі, вже навряд чи зможуть застосовуватися, якщо український ринок перевантажуватиметься товарами з Євросоюзу, що конкурують з нашими товарами», — зауважив Сергій Лавров, додавши, що в будь-якому разі діалог на цю тему триватиме.

Такі заяви глави російського дипломатичного відомства цілком відповідають духу добросусідських відносин і вселяють впевненість, що наші держави знайдуть позитивні рішення у проблемних питаннях. Водночас викликає певне занепокоєння «інформаційна картинка» в Росії щодо української євроінтеграції. Так, згідно з повідомленням «Української правди», на одному з російських телеканалів стартує проект «Развод по-украински».

З понеділка по п’ятницю аналітики, експерти та політики розповідатимуть росіянам про те, як наша українська економіка розвиватиметься у разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС. А головне з ким — з Москвою чи з Брюсселем? Власне, з назви проекту, а також з висловлювань авторів на кшталт «депресивна економіка, упущена модернізація і промисловий спад» випливає головне інформаційне наповнення передачі.

Складається двояка ситуація: на міжнародному рівні керівництво Росії не форсує події і шукає можливі варіанти взаємовигідної співпраці, натомість увага російського суспільства фокусується на неминучій поразці України від зближення з ЄС. Тобто геополітичне та геостратегічне питання намагаються перетворити на такий собі внутрішній суспільний подразник не на користь України. А це вже навряд чи відповідає духу добросусідства.          

Відділ новин
«Урядового кур’єра»