Майже третина населення Європейського Союзу страждає на порушення сну, що має наслідком серйозні проблеми зі здоровям. 
Серед найбільш частих причин називають подорожі і повязані з ними порушення звичного біоритму, нічну роботу і сезонні нервові розлади.

Психолог Леон Лек з Університету Фліндерса в Австралії переконаний: йому вдалося знайти розвязання проблеми. Назва винайденого ним пристрою – Re-Timer, зовні він скидається на пару окулярів і стимулює ділянку мозку, що відповідає за наш циркадний ритм, тобто за циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов’язаних зі зміною дня і ночі.

«Світловипромінюючі діоди – дуже ефективно перетворюють електрику в світло, тож якщо їх наблизити до очей, вони надсилатимуть в очі достатньо світла і виконуватимуть роль пристрою світлотерапії. Пристрій, таким чином, немовби обдурює наш біологічний годинник, змушуючи нас бути більш бадьорими, коли ми прокидаємось, і глибше поринати в сон, коли ми відпочиваємо», – розповідає вчений.

Світло терапія використовувалась протягом багатьох років для регулювання циркадного ритму організму. Проте раніше так звані «світлові бокси» підключались до електромережі, тож користувач змушений був залишатись цілий час в одному й тому ж місці. За словами Леона Лека, новим у його винаході є те, що він запропонував використовувати мініатюрні світлові діоди.

«Ми зупинили вибір на діодах, що випромінюють блакитно-зелене світло. Тривалі досліди протягом останнього десятиліття дали нам змогу знайти довжину хвиль і колір, які є найефективнішими для зміни біологічного ритму організму», – каже далі Леон Лек.

Втім, усе має свою ціну, і гарний сон – не виняток. За пристрій, який допоможе без проблем поринути у міцний і здоровий сон, вам доведеться викласти 250 євро.

Copyright © 2015 euronews