СИЛЬНІ СВІТУ ЦЬОГО. Попри складні перемовини і суперечки під час саміту «Великої вісімки», прем’єр Девід Камерон по-джентльменські приймає світових лідерів на британській землі.

Основні питання порядку денного – війна у Сирії та угода про вільну торгівлю між Європою та США.

Британський прем’єр сподівається, що падіння торгових бар’єрів може стати реальністю вже за два роки: «Це може стати наймасштабнішою двосторонньою торговою угодою за всю історію. Вона матиме більший вплив на економіку, ніж усі інші угоди разом узяті».

Водночас кожна сторона перемовин намагається захистити свою ключові галузі економіки.

Президент США Барак Обама висловився досить стримано: «Торгівля – це надзвичайно важливо, але це не чарівна паличка. Вона має бути частиною комплексної стратегії, яка втілюється на обох берегах Атлантики».

Питанню Сирії у перший день саміту була присвячена спеціальна вечеря. Напередодні США оголосили, що постачатимуть зброю сирійській опозиції. Деякі країни Європи теж не виключають такої можливості.

Водночас Росія, яка вже давно продає озброєння сиріському президенту, висловлюється різко проти військової допомоги для опозиційних бійців.

З Північної Ірландії передає власний кореспондент euronews Джеймс Фрейні: «Перший день саміту «Великої вісімки» не приніс згоди між Росією та іншими країнами щодо сирійського питання. США та їхні союзники наполягають на мирній передачі влади у Сирії, тоді як Москва й далі підтримує свого давнього партнера – президента Ассада. Кровопролиття у Сирії триває, а перспективи довгоочікуваних мирних перемовин у Женеві стають дедалі примарнішими».

Copyright © 2013 euronews