КАТАКЛІЗМИ. Землетрус, який стався 27 грудня в Саянських горах  на території Республіки Тува, був безпрецедентним за силою для цього регіону, заявив голова МНС Росії Сергій Шойгу. За його словами, потужність підземного поштовху перевищила 9 балів за шкалою Ріхтера.

Епіцентр землетрусу зафіксований приблизно за сто кілометрів на схід від столиці республіки  — міста Кизил, на глибині 10 кілометрів.  Підземні поштовхи різної потужності відчули також  жителі сусідніх Хакасії, Красноярського краю, Іркутської, Кемеровської, Новосибірської і Томської областей.

Російський міністр  назвав дивом відсутність повідомлень про руйнування після землетрусу. І зазначив, що фахівці МНС продовжують роботу на прилеглих до епіцентру територіях, щоб переконатись у відсутності значних руйнувань. Групи російських рятувальників нині  ретельно перевіряють передовсім мости через Єнісей і Ангару, тепломережі, нафто- і газогони. У штатному режимі працює також Саяно-Шушенська ГЕС.

Сейсмологи повідомляють, що після першого підземного поштовху сталося ще кілька, силою 6 балів. Надалі таких сильних поштовхів фахівці не прогнозують, однак від тектонічних плит можна очікувати три-чотирибальних несподіванок.