Українські діти навчатимуться в школі протягом дванадцяти років, за схемою 5+4+3. На такій структурі освіти зокрема зупинилися експерти, які працюють над проектом Концепції розвитку освіти на 2015—2025 роки та над проектом рамкового закону про освіту, розповів на своїй сторінці у Facebook заступник міністра освіти і науки Павло Полянський.

Шкільні програми та навчальні плани розвантажать. Фото Володимира ЗAЇКИ

Таким чином,  у початковій школі діти навчатимуться 5 років  —  від шести- до одинадцятирічного віку. З шостого класу кількість предметів збільшуватиметься.  Водночас  передбачається, що шкільні програми та навчальні плани розвантажать.

Експерти пропонують визнавати результати навчання в системі неформальної освіти. Це означає, що паралельно з можливістю вчитися в школі (класно-урочна система) діти на підставі освітньої програми матимуть право здобувати освіту іншим шляхом: наприклад, у формі сімейного виховання.  Це стосуватиметься як дошкільної, так і середньої  освіти. 

Після закінчення дев’ятого класу всі учні проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання, за результатами якого відтак зможуть вступати до навчального закладу академічного спрямування (учні з кращими результатами тестування; орієнтація на вступ до університету), навчального закладу професійного спрямування або професійного коледжу.

Діти зобов’язані будуть навчатися до 17 років, а старшу школу планують зробити  професійно орієнтованою. Атестати про здобуття повної загальної середньої освіти отримуватимуть ті учні, які успішно складуть зовнішнє незалежне оцінювання в 12-му класі. 

Принагідно нагадаємо, що, згідно з офіційною заявою Міносвіти, уряд не  скасовуватиме  виплати стипендій студентам вищих навчальних закладів та професійно-технічних училищ. «Міністерство освіти і науки переконане, що держава повинна надавати підтримку студентам ВНЗ та учням ПТНЗ. Водночас процедура надання такої підтримки має бути ретельно продуманою та максимально прозорою. Будь-які реформи та зміни в цьому питанні мають бути попередньо винесені на громадське обговорення. Міністерство освіти і науки відкрите до діалогу з усіма зацікавленими сторонами», — йдеться в заяві МОН. Найближча така зустріч  відбудеться завтра: в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун зустрічатиметься та обговорюватиме ці питання з представниками студентського самоврядування та первинних профспілкових організацій.