Роман ШЕВЧУК, 
заступник начальника центральної
військово-лікарської комісії Міноборони:

— Для отримання статусу «інвалід війни» станом на 1 січня 2015 року до медико-соціальних експертних комісій Міноборони звернулися 1116 учасників АТО, з них визнано інвалідами 214 осіб. Отримали групу інвалідності: ІА — 8, ІБ — 16, ІІ — 58, ІІІ — 132 особи. Ще 197 військовим встановлено певний відсоток втрати працездатності. Потребують медвиробів для інвалідів (милиці, інвалідні візки тощо) 253 особи. Оновлені дані за 2015 рік буде оприлюднено у березні.

Військово-лікарська комісія Міноборони, де працюю, має встановлювати причинно-наслідковий зв’язок інвалідності військового (а до нас звертаються лише вони, бо в інших силових структур є свої комісії) та ступінь придатності людини до військової служби. Нерідко у них виникають проблеми з отриманням довідки про поранення, яку мають нам надати, адже ці документи є не в кожному медзакладі. Також не в кожного є довідка про те, що він учасник бойових дій. А ми можемо розглядати інші документи для встановлення статусу «інвалід війни» лише якщо нам нададуть таку довідку. Ці документи є у військовослужбовців, які перебувають на обліку в збройних силах, мають військові звання, а ось у добровольців їх зазвичай немає.

Але одержати посвідчення учасника бойових дій — процедура не дуже швидка, інколи на це йдуть місяці. Тож людям, які зазнали поранення, але ще не мають такого посвідчення, надають довідку з формулюванням «поранення або травма, отримана з виконанням обов’язків військової служби». Згідно із Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», вони також можуть отримати статус «інвалід війни». Пільги, які надаються першим і другим, трохи різняться, але не істотно.

Добровольці також можуть отримати статус інваліда, але у цивільних медкомісіях. Та їхні пільги і виплати значно менші.

Щодо інформації, яку нещодавно поширили у соцмережах, що поранені сепаратисти намагаються отримати статус «інвалід війни», скажу, що це неможливо. Адже для цього слід подати до наших комісій чималий пакет документів, серед яких довідка, що цю людину в певний час призвали до лав української армії із зазначенням частини, підписом командира та мокрою печаткою. А ще мають бути відповідні відмітки у військовому квитку. Не думаю, що у сепаратистів є змога десь отримати ці документи та потрібні відмітки. А отже, впевнений, що люди, які цього не заслужили, такого статусу та належних до нього виплат і пільг не отримають.