Міненерговугілля задовольнило вимогу гірників прискорити процес повернення шахти в держвласність.

Керівництво шахти «Марія-Глибока», інвестором якої донедавна виступало ТОВ «Інтер-інвест вугілля», нарешті отримало листа від першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України, у якому йдеться про повернення вугледобувного підприємства в державну власність.

Прискорити процес введення шахти до складу Міненерговугілля гірники зажадали через погіршення соціально-економічної ситуації на підприємстві через дії інвесторів. Про це повідомляв «УК» у номері 49 від 18 березня поточного року. Тоді гірники звернулися за допомогою до міністра енергетики та вугільної промисловості та керівництва Фонду держмайна України. Їх підтримали Укрвуглепрофспілка та керівник Луганської ОДА.

«Луганщина сьогодні, як ніколи, потребує допомоги центру. Щодо шахти «Марія-Глибока», то міністр пообіцяв, що ця проблема буде розв’язана», — заявив уже на першому засіданні громадської ради при ОДА очільник області Михайло Болотських. Згодом під час спеціальної наради з керівниками великих вугледобувних підприємств регіону, коли обговорювали інвестпрограми та соціальний захист шахтарів, він підкреслив, що від стабільності в шахтарських колективах і шахтарських містах і селищах значною мірою залежать спокій і стабільність соціальної ситуації в цілому в регіоні, тому він відстоюватиме вирішення проблемних питань галузі в столиці. Основні ж проблемні питання пов’язані з перспективами скорочення державного фінансування вуглевидобутку. Нині в Луганській області працює 149 вугледобувних та вуглепереробних підприємств, у тому числі 44 шахти, 7 збагачувальних фабрик і 98 малих приватних вугледобувних підприємств. Бюджетні надходження на вугільні підприємства Луганщини торік становили понад 4,5 мільярда гривень, левова частка з них — держпідтримка на часткове покриття витрат собівартості вугілля.