Після того, як у Києві під стінами Кабміну зібралися шахтарі з вимогою повернути зароблені гроші (це вже не перша акція), щоб прояснити ситуацію з погашеннями боргів, перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков провів брифінг. Він повідомив, що держава разом із компанією Енергохолдинг «ДТЕК» виплатила борги за листопад й на 45% — зарплату за грудень. І додав, що найближчим часом на рахунки держкомпаній надійде близько 150 мільйонів гривень, які одразу направлять на погашення заборгованості із зарплати перед шахтарями. Причиною  затримки з виплатами  Юрій Зюков назвав складну ситуацію у вугільній галузі через бойові дії на Донбасі й ненадходження грошей з енергоринку. 

Ще він повідомив, що Україна більше не може закуповувати імпортне вугілля у зв’язку зі зростанням курсу долара. За його словами, на українській території залишилася тільки газова група вугілля. «При курсі 30 гривень за долар і вище тонна вугілля коштуватиме 2400—2600 грн. При цьому ціна, яка задовольняє ринок, — 1500 гривень за тонну», — сказав він.

Нагадаємо, за даними Державної фіскальної служби, Україна в січні 2015-го імпортувала кам’яного вугілля і антрациту на понад 146 мільйонів доларів.

Вугільники очікують виконання зобов’язань держави. Фото УНIAН

Щодо реформування вугільної галузі, то Юрій Зюков підтвердив, що цього року до закриття готують сім шахт, ще п’ять будуть законсервовані. «Із 35 шахт, які перебувають у державній власності, закриють ті, які практично відпрацювали свої запаси. Людей працездатного віку переведуть на діючі підприємства, а пенсіонери підуть на пенсію. А ті, що законсервують (загалом мають запаси в півмільярда тонн), — неправильно технічно й економічно їх у даний момент ліквідовувати, — згодом розконсервують, наприклад після приходу приватного інвестора або приватизації», — сказав урядовець.

Через бойові дії на сході країни Міненерго прогнозує в 2015 році скорочення видобутку вугілля на державних вугільних підприємствах до 9 мільйонів тонн. Це майже вдвічі менше торішніх результатів видобутку.

Того самого дня, коли у Києві вирішувалося шахтарське питання, міністр енергетики Володимир Демчишин у Брюсселі брав участь у тристоронніх переговорах з газового питання у форматі ЄС — Україна — Росія. Сторони домовилися, що за «зимовим пакетом» Україна розраховуватиметься лише за той газ, який постачався через пункти прийому, узгоджені з Укртрансгазом. «Перемовини щодо «літнього пакета» мають відбутися до першого квітня під егідою Єврокомісії. Така зустріч потрібна, бо потрібно обговорювати не тільки знижку, про яку говорить російська сторона, але й інші параметри — умови платежів, вартість транзиту», — заявив міністр у Брюсселі. І додав, що впродовж наступних трьох тижнів може бути досягнуто прийнятне для всіх сторін рішення.