ПРОЕКТ. На жаль, сьогодні в Україні не існує технології з переробки породних відвалів. А от європейці готові їх утилізувати та за унікальною технологією видобувають із породи елементи практично всієї таблиці Менделєєва. Ще й непридатний до хімічної обробки залишок використовують для виробництва будівельних матеріалів. 

На Луганщині щорічно видобувається 25 мільйонів тонн вугілля, при цьому гірська маса частково йде в породні відвали, поряд з якими часто розташовані житлові будинки працівників шахт. Тож важливість переробки відвалів складно переоцінити. Обласна влада досягла домовленості про утилізацію місцевих териконів із великою бельгійською компанією «Jan De Nul». За словами заступника голови облдержадміністрації Анатолія Репицького, у краї зараз налічується 517 териконів, і кожен сьомий із них горить.

Тепер луганські фахівці готують перелік териконів, які підлягають утилізації в першу чергу, і проводять їхній первинний хімічний аналіз. Потім треба провести інші дослідження, але місцеві бюджети не в змозі фінансувати такий проект. Тому ухвалено рішення підготувати спільний інвестиційний проект із компанією «Jan De Nul», і європейська компанія направить у край спеціалістів. До того ж бельгійці планують залучити фінансові ресурси Євросоюзу,  і за таких умов зобов’язуються не тільки допомогти утилізувати терикони, але й рекультивувати місцевість.