Початок осені — традиційний час, коли освіті приділяють особливу увагу. Тут і початок нового навчального року, і професійне свято вчителів, і настання чергового опалювального сезону, який розпочинається з освітянських і медичних закладів.

Ось і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у черговому десятихвилинному спілкуванні зі співвітчизниками більшу частину присвятив саме цій темі. За його словами, місцеві бюджети отримали додатково 40% доходів завдяки децентралізації. Тож частину цих коштів слід буде спрямувати на ремонт шкіл і підготовку їх до зими. Він звернувся до представників місцевої влади: «У місцевих бюджетах накопичено у кого десятки мільйонів, а в кого і сотні мільйонів коштів. Візьміть ті гроші, які ви отримали як додаткові доходи від децентралізації у вигляді 40% надходжень, і витратьте на наших дітей».

Арсеній Яценюк підкреслив, що міським головам, керівникам обласних і районних державних адміністрацій слід забезпечити підготовку шкіл до зими. «Почніть із малого. Там, де треба поміняти вікна й у вас є ресурс, — зробіть це. Де можна відремонтувати кілька класів не за гроші батьків, а за гроші місцевого бюджету — зробіть, — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Тому що ви вкладаєте в найдорожче і найцінніше — у знання й науку для наших дітей».

А до педагогів Прем’єр звернувся із проханням надавати свої пропозиції до законопроекту про освіту як міністрові, так і голові профільного парламентського комітету. В межах реформування середньої освіти вже напрацьовано низку пунктів, які буде відображено в новому законі, зокрема питання збільшення самостійності шкіл.

«Школа потребує більшої автономії. Менше тиску від органів влади і більше можливості для директора і педагогічного колективу підбирати собі як тих людей, з ким вони хочуть працювати, так і мати можливість витрачати власні кошти на ті потреби, які вони вважають першочерговими», — підкреслив Прем’єр. І наголосив на необхідності з наступного року розширення програми інформатизації шкіл.

Днями Арсеній Яценюк зустрічався із двома десятками директорів столичних шкіл, обраних на відкритому конкурсі. Подібну практику він пропонує запровадити у всій Україні. До слова, такий експеримент проходить нині у Чернівцях. Крім того, така практика стане у пригоді вчителям. «Що краще ти навчаєш дітей, то кращі в тебе результати, то вища в тебе заробітна плата. І це може стати частиною контракту між учителем і школою», — вважає глава уряду.

Приділив увагу Прем’єр і українським воїнам. Тут він відповів на звернення громадян у соціальній мережі Фейсбук. До глави уряду звернулася жителька Кам’янця-Подільського, чоловік якої — учасник АТО, офіцер із 15-річним стажем військової служби, щодо зменшення компенсації за винайм житла військовослужбовцями. Вона вказала, що розмір компенсації чомусь скоротився з 1200 до 600 гривень. При цьому військова частина службового житла надати не має змоги.

«Мали розмову з міністром оборони, і він ухвалив рішення підвищити компенсацію до 1200 гривень, — розповів Прем’єр. — Очікую відповідного наказу Міністерства оборони. Кошти в бюджеті знайдемо».

На сьогодні такої компенсації потребують приблизно 11 тисяч родин військовослужбовців.