Питання проведення позачергових виборів до Верховної Ради обговорили  Президент Петро Порошенко і сенатор, співголова Комітету з питань озброєння Сенату США Джеймс Інхоф. Глава держави повідомив, що мав зустрічі зі спостерігачами від місій ОБСЄ та Європейського парламенту, які зазначили, що вибори в Україні загалом пройшли чесно і відповідно до міжнародних стандартів. «Це дуже важливо. Це реформи і можливості, яких ви до цього ніколи не мали», — наголосив американський сенатор.

Петро Порошенко висловив переконання, що нова більшість у Верховній Раді буде проєвропейською і забезпечить проведення реформ із законодавчого боку.

Петро Порошенко також наголосив, що псевдовибори, проведення яких оголошено так званими ДНР і ЛНР на початку листопада, не лише не мають нічого спільного з Мінським протоколом від 5 вересня, а й грубо суперечать його букві й духу. Вони ставлять під загрозу весь мирний процес. Тож місцеві вибори в окремих районах Донбасу можуть відбутися лише за українським законодавством, повідомляє прес-служба Президента.

Глава держави подякував високому гостеві за його особисту підтримку України, особливо за співавторство сенатора в Акті Конгресу США про невизнання анексії Криму та законопроекті «Щодо запобігання подальшій російській агресії проти України та інших суверенних держав у Європі та Євразії». Президент висловив сподівання, що Конгрес США ухвалить ці важливі законодавчі акти.

Сторони також обговорили реформування оборонного сектору України та питання енергетичної безпеки.

Зустріч із Джеймсом Інхофом провів і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він привітав зусилля Сенату Сполучених Штатів, спрямовані на подальше зміцнення співробітництва з Україною. Серед ключових тем, які обговорювалися під час зустрічі, були питання енергетичної безпеки та посилення військово-технічної взаємодії.

Арсеній Яценюк відзначив спільність позицій Європейської комісії і уряду України на переговорах з Росією щодо параметрів постачання природного газу. За словами Прем’єр-міністра, Україна продовжить докладати зусиль для диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, щоб знизити залежність від російських поставок.

Глава уряду також наголосив на необхідності конкретних кроків з боку Росії, спрямованих на деескалацію ситуації на сході України відповідно до Мінських домовленостей, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Україна також розраховує посилити свою енергетичну безпеку за рахунок постачання скрапленого газу із США. Про це з Джеймсом Інхофом  говорив уже міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє департамент політики і комунікацій вітчизняного зовнішньополітичного відомства.

Також під час зустрічі сторони обговорили внутрішньополітичну ситуацію в Україні, перспективи розвитку двосторонніх відносин, а також питання розширення допомоги Україні з боку США. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»