Голова Держлісагентства Валерій Черняков разом із майже повним складом керівників управлінь центрального апарату відомства взяв участь у «круглому столі», що відбувся у представництві Світового банку. Обговорювали питання стратегічного розвитку лісового сектору та удосконалення земельних і лісових відносин. Зокрема порушували проблему відсутності національної лісової політики. 

Перцю додала участь у заході екс-міністра лісового господарства (1987—1997) Валерія Самоплавського, екс-голови Держлісгоспу (2005—2006) Віктора Червоного, представників бізнесу, науки та вічних опонентів лісівників — екологічних неурядових організацій. 

Характеризуючи сьогоднішній стан справ у лісовій галузі, Валерій Черняков запевнив: «У галузі наводять порядок і викорінюють «покращення» наших «попєредніків», про що ми неодноразово зазначали. Що, на жаль, неможливо реалізувати за короткий проміжок часу. Але триває щоденна боротьба».

Те, що «попєредніки» попрацювали «ударно», засвідчили й головні доповіді. Зокрема, експерт однієї з міжнародних програм Михайло Попков зазначив, що події останніх 11 місяців започаткували структурні й кадрові зміни у системі влади, а також перегляд пріоритетів розвитку країни. Але в лісовому секторі реальні реформи так і не почалися. Зокрема саме через брак продуманої лісової політики і стратегії реформ.

На думку науковця, мають відбутися всебічний перегляд лісового законодавства та інституційна реформа. Докладні пропозиції українські та міжнародні фахівці неодноразово надавали попередньому керівництву лісового відомства, однак належної оцінки та реагуванняне було. Зараз експерти готують осучаснений та доопрацьований варіант своїх пропозицій і сподіваються, що реформи, які починаються в країні, таки «підуть» і в лісовий сектор.?

Також для збереження лісів та отримання від них повноцінної та всебічної віддачі варто зосередитись на розвитку системи управління державними лісами; збереженні біорізноманіття; створенні конкурентоспроможної деревообробки; удосконаленні системи доступу до лісових ресурсів (особливо для місцевого населення та малого бізнесу — щоб, скажімо, не доводилося красти ліс для завантаження приватних пилорам, натомість мати змогу вільно купити його за прийнятною ціною) тощо. 

Щодо кожного пріоритетного напряму в ході обговорення на «круглому столі» було дано оцінку стану справ, проаналізовано проблеми, які потребують розв’язання. А також висловлено конкретні пропозиції. Зокрема запропоновано дієво розмежувати управлінські, господарські та контролюючі функції керівних органів; створити національний холдинг або його аналог за прикладом Польщі або Литви тощо. Але при цьому не втратити наявних переваг і здобутків, зокрема державну форму власності на ліси. 

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»