Щодо надання статусу учасників бойових дій тим, хто брав учать в АТО на сході України, маємо таку інформацію: внесено на розгляд до міжвідомчої комісії 7721 справ, з них розглянуто 6271, надано статус учасника бойових дій 6100, направлено на доопрацювання 154 справи і 17 людям відмовлено в наданні статусу учасника бойових дій. Про це під час «гарячої лінії», яка відбулась у Клубі Кабміну повідомив голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції Артур Дерев’янко.

— Основна проблема під час оформлення статусу учасника бойових дій полягає в отриманні документів першого, тобто нижчого рівня (від підрозділу і командира частини). У нас створено міжвідомчу комісію, яка розглядає справи, що надходять з відомчих комісій, які працюють у всіх силових міністерствах.

Нещодавно служба внесла проект закону, який передбачає: до існуючих відомчих комісій додати і комісії державної пенітенціарної служби, служби з надзвичайних ситуацій та держспецзв’язку.

— Для оформлення статусу учасника бойових дій потрібно, щоб командир частини надав списки бійців, які були в зоні АТО і брали участь у бойових діях до спецкомісій, — роз’яснює Артур Дерев’янко. — Тобто командир складає список військовослужбовців, робить витяги з наказів щодо їхнього прибуття і вибуття із зони АТО, а також додає витяг з наказу, який є у штабі АТО, що цю частину справді залучали до відповідних операцій.

Артур Дерев’янко повідомив, що зараз фахівці їхньої служби разом з парламентським комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів розробили низку законопроектів, які визначатимуть статус добровольців, що були в складі відповідних батальйонів.

Стосовно того, які документи потрібно подавати, щоб отримати статус учасника бойових дій, то вони різні — це залежить від того, про кого йдеться. Якщо це міліціонер, то це один перелік, якщо військовослужбовець — інший. Ця інформація є на сайтах відповідних міністерств і відомств.

— Надавати статус учасника бойових дій, видаючи лише одну довідку, як це дехто пропонує, — неможливо, — впевнений Артур Деревянко. — Адже комп’ютерна техніка тепер здатна робити багато чого, тож у такому разі довідку зможе «видати» чимало умільців.