Ситуацію на Донбасі та стан реалізації мінських домовленостей Президент Петро Порошенко обговорив у ході телефонних розмов із Президентом Європейської Ради Дональдом Туском та Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Звертаючись до Дональда Туска, глава держави сказав, що знищення бойовиками міста Дебальцевого та продовження артилерійських обстрілів зокрема поблизу донецького аеропорту, Первомайська, Маріуполя та Горлівки не свідчать про стале припинення вогню. Він повідомив, що для сприяння виконанню мінських домовленостей вітчизняна Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення звернутися до Ради Безпеки ООН та Ради ЄС щодо направлення в Україну миротворчого контингенту.

Також сторони обговорили можливі шляхи реагування на ситуацію і можливість запровадження подальших обмежувальних заходів щодо Росії з боку Європейського Союзу. Цій організації глава держави запропонував направити місію для участі в роботі Спільного центру контролю та координації. Діалог щодо подальших кроків співрозмовники продовжать у Києві: 22 лютого Дональд Туск прибуде в Україну на запрошення Петра Порошенка та візьме участь у Марші гідності.

А в розмові з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель Президент констатував, що бойовики не дотримуються режиму припинення вогню, продовжують артилерійські та ракетнозалпові обстріли українських позицій. Вони обговорили шляхи досягнення сталого режиму припинення вогню і наголосили, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має отримати повний доступ для моніторингу та верифікації. А окремо підкреслили, що домовленості, досягнуті в нормандському форматі щодо звільнення українських військовополонених, захоплених під час виходу з Дебальцевого, слід виконувати. Надію Савченко і всіх українських заручників також повинні звільнити, повідомляє прес-служба Президента.

Ангела Меркель запевнила Петра Порошенка в підтримці й погодилася, що ЄС зобов’язаний вживати подальших заходів задля впливу на сторони мінських домовленостей для їх неухильного виконання. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»