Радикальних змін в Умовах прийому до вишів цього року не планують, водночас у Міносвіти думають про те, аби принаймні скоротити терміни подання документів з місяця до двох тижнів. Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Квіт на експертній зустрічі, що пройшла в Будинку уряду.

Оприлюднення трьох хвиль зарахування відбуватиметься відповідно 1, 5 та 8 серпня. «11 серпня закриваємо наказ про прийом на місця державного замовлення, після цього починаємо працювати над заповненням місць на контрактну форму навчання. Відповідний наказ має бути закрито не пізніше ніж 25 серпня», — повідомив Сергій Квіт, наголосивши: щороку є порушення, коли у вишах абітурієнтів примушують писати заяви на контрактну форму навчання ще тоді, коли вони здають документи на вступ.

На думку першого проректора Університету економіки та права «КРОК» Ігоря Шарова, вступну кампанію до коледжів і технікумів варто було б починати ще наприкінці червня: «Наші колеги з технікумів і коледжів, куди набирають дітей після 9 класу, кажуть, що вони хотіли б починати прийом документів раніше. Буквально із 18 червня вже видадуть всі свідоцтва про дев’ятирічку, а приймання документів розпочинається лише 1 липня. Тобто відбувається зсув усієї кампанії на 10 днів і більше. Якби її розпочинали 20—21 червня, це було б корисно», — запропонував він.

Важливо, що цього року відновлять роботу онлайн-системи «Конкурс», інформація в якій матиме офіційний характер. Перед початком вступної кампанії відбудеться розподіл місць держзамовлення, і відповідні дані оприлюднять на сайті Міністерства освіти і науки та в системі «Конкурс».

Як відомо, у Міносвіти вже оголошували про зменшення ваги шкільного атестата з 200 до 12 балів. «Але дискусія триває. І справді недобре, щоб середній бал атестата був меншим від тих додаткових балів, які можна одержати: зокрема якщо абітурієнти закінчують підготовче відділення, то мають можливість отримати 20 балів. Тому є пропозиція збільшити вагу атестата до 60 балів», — сказав Сергій Квіт. «Мені здається, що 60 — це дещо суб’єктивно, — вважає Ігор Шаров. — Я запитав про це у своєї доньки, випускниці одного з сильних київських ліцеїв і учасниці предметної олімпіади. Вона відповіла, що 60 балів — це навіть забагато».