Україна та Словаччина поглиблюють співпрацю щодо пасажирських та вантажних залізничних перевезень, модернізації транскордонних пунктів пропусків для пішохідного й автомобільного сполучення, а також посилюють енергетичну безпеку обох країн. Такі питання міжурядової взаємодії обговорили перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко та віцепрем’єр з відновлення, стійкості та використання єврофондів Словаччини Петер Кмец на зустрічі в Ужгороді.

«Під час зустрічі зі словацькими колегами обговорили конкретні проєкти, які потенційно можна реалізувати завдяки інвестиційному механізму в межах Ukraine Facility. Зокрема йшлося про завершення реконструкції міждержавного електричного інтерконектора Мукачево — Вельке Капушани, завдяки чому об’єднаємо наші національні електромережі. Це дасть змогу зробити нашу енергетичну систему стійкішою. Також говорили про відкриття пасажирського залізничного сполучення Київ — Кошице. З українського боку залізнична інфраструктура вже готова, тому працюємо, щоб прискорити підготовку залізничної інфраструктури зі словацького боку», — наголосилаЮлія Свириденко. Ще однією темою для обговорення стала модернізація автомобільного та пішохідного пункту пропуску. Завершення реконструкції його пасажирської зони дасть змогу розділити рух пасажирського транспорту, автобусів та вантажівок, що має істотно збільшити вантажопотік.

«Втілення всіх цих проєктів зробить нашу економіку більш самостійною та стійкою, а також допоможе розширити експортні спроможності та поліпшити логістику для українських громадян і бізнесу», — підсумувала підсумки зустрічіЮлія Свириденко.

За її словами, ці проєкти є наріжними для розвитку України та Словаччини. Їхня реалізація можлива лише за тісної взаємодії урядів. Також вона закликала українські бізнеси готувати свої проєкти для отримання їхнього фінансування в межах програми Ukraine Facility.

«Доступ до фінансування в межах програми Ukraine Facility матимуть компанії будь-якої форми власності — приватні, публічні або державні. Головне, щоб вони були готові інвестувати у пріоритетні сектори економіки. Це хороший шанс розширити, модернізувати чи створити бізнес. Коштів на ці цілі зарезервовано достатньо, тож чекаємо на якісні інвестиційні проєкти від українського бізнесу», — додалаЮлія Свириденко.

Джерело: Міністерство економіки