ПОЗИЦІЯ

Практика створення «Прозорих офісів» повинна поширитися в усіх областях України

Під час робочої поїздки до Вінницької області перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов разом з міністром соціальної політики Наталією Королевською ознайомився з роботою одного з відділень Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» обласного центру. Сергій Арбузов наголосив, що в 2014 році в кожному районному центрі Вінницької області повинні бути створені «Прозорі офіси», де надаватимуть адміністративні та соціальні послуги для громадян. І практика створення таких офісів повинна поширитися в усіх областях України, а не тільки в пілотному Вінницькому регіоні. 

«Удосконалення надання адміністративних і соціальних послуг є одним з головних завдань, які поставив перед урядом Президент. У його програмі були закладені ті речі, які сьогодні вже працюють, — ми бачимо це на прикладі Вінницького регіону. Це зрозумілі та зручні послуги для громадян, які дають змогу не тільки отримати консультацію, а й оформити відповідні документи», — заявив перший віце-прем’єр.

Він підкреслив, що за допомогою «Прозорого офісу» буде забезпечено нову якість роботи із громадянами. Адже їхня діяльність побудована на основі Єдиної інформаційно-аналітичної системи соціального захисту населення. Так насамперед зменшиться кількість паперів, які потрібно збирати і обробляти, а також значно підвищиться ефективність використання коштів.

«Головна мета — забезпечити адресність соціальної підтримки, зробити послуги якісними і доступними. Система соціального забезпечення не повинна бути перешкодою, яку людям потрібно долати. Тому створення мережі центрів надання адміністративних і соціальних послуг допоможе виконати це завдання. Вони працюватимуть за принципом «єдиного вікна». Це зручно і добре зарекомендувало себе у світі», — наголосив Сергій Арбузов.

Він додав, що досвід роботи й практичні результати діяльності такого центру у Вінниці свідчать, що цей формат ефективний і його можна розглядати як модель для поширення на всю Україну. Адже це і є реалізація на практиці європейських стандартів соціальної підтримки населення. А саме: надання всіх видів соціальних послуг буде сконцентровано в одному місці; процес збирання документів буде простим і прозорим, а під час обслуговування буде забезпечено комфортні умови; буде мінімізовано ризик зловживань посадових осіб. Тому реалізація цієї ініціативи матиме належну підтримку уряду, запевнив перший віце-прем’єр.

Крім того, Сергій Арбузов торкнувся питання розвитку інфраструктури Вінниці. Так, у рамках Державної програми активізації економіки уряд затвердив кілька транспортних проектів для цього обласного центру. «Нещодавно уряд схвалив проект з відновлення рухомого складу автобусного і тролейбусного парків у Вінниці. Ним передбачається придбання 40 нових тролейбусів і 30 нових автобусів», — зазначив перший віце-прем’єр.

Також він повідомив, що на засіданні Кабінету Міністрів схвалено проект будівництва трамвайної лінії у Вінниці. «Реалізація цих проектів надасть можливість розвантажити магістральні вулиці міста, уникнути дублювання маршрутів і створить безпечні умови перевезень. Це буде конкретний вияв роботи загальнодержавної урядової програми», — зазначив Сергій Арбузов. Його прес-служба додає, що ці проекти фінансуватимуться за рахунок місцевого та державного бюджетів у співвідношенні 50 на 50.

Перебуваючи у Вінницькій області, перший віце-прем’єр разом з міністром аграрної політики та продовольства Миколою Присяжнюком також відвідав село Бохоники, де ознайомився з ходом збирання зернових і результатами діяльності Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»