На Черкащині вже стає традицією розпочинати жнива на полях СТОВ «Чапаєвське», що в Золотоніському районі. Ще на минулому тижні комбайнери Микола Мироненко та Олександр Марченко вивели свої зернозбиральні комбайни на лан озимого ячменю. Як розповів директор господарства Анатолій Марченко, спочатку мали на меті лише скосити найбільш дозрілі ділянки, однак вимірявши вологість зерна, переконалися: воно вже дозріло й готове до обмолоту.
Збирання ячменю тут іде повним ходом. Щоправда, 35-градусна спека внесла корективи в роботу жниварів. Попри рясний піт, вони вже намолотили перші тисячі тонн зерна. Як свідчать попередні підрахунки, урожайність озимого ячмінного гектара сягає 50 центнерів. І це ще не кращі ділянки, обмолочувати які тільки починають.
Є небезпідставні сподівання, що досвідчена механізаторська команда, яка провела вже не один десяток жнив, і нинішню кампанію проведе на найвищому рівні. Радіє старійшина механізаторів Микола Мироненко, що поряд зі старшими колегами в господарстві з’являються юні обличчя, яким можна довірити відповідальну хліборобську справу. Якщо керівництво підприємства своєчасно подбало про забезпечення справною технікою та пальним, то підказати молоді маневр, допомогти порадою щодо тактики роботи на тому чи іншому полі — справа саме досвідчених комбайнерів. Команда працює злагоджено й високопродуктивно, а золотисте зерно швидко наповнює кузови автомобілів.
Озимий ячмінь — улюблена культура хліборобів Благодатного (таку назву село Чапаєвка одержало після перейменування). Майже десяток років вони вирощують його на своїх полях. Агрономічна служба напрацювала власні підходи у вирощуванні цієї культури. Врахували всі особливості клімату й застосували відповідну технологію. Площі під цим злаком порівняно з торішніми розширили на 50 гектарів. Перевагу надають двом перевіреним роками сортам — чеському лорану та вітчизняному академічному.
Швидко дозрівають зернові і в інших господарствах області. Жнивна кампанія поступово набирає обертів.