Учора ПАРЄ ухвалила резолюцію «Останні події в Україні: загроза функціонуванню демократичних інститутів». Її авторами стали доповідачки Моніторингового комітету з питань України естонка Майліс Репс («Альянс лібералів і демократів за Європу») і шведка Марієтта де Пурбе-Лундін (Європейська народна партія). В основу документа покладено підсумки моніторингової Місії ПАРЄ, члени якої побували в Києві, Львові та Донецьку наприкінці березня.

Насамперед у тексті категорично спростовано офіційну позицію Росії, яка не раз наголошувала, що не вважає нову українську владу легітимною. «ПАРЄ цілком і повністю визнає легітимність нової влади в Києві й законність її рішень, а також засуджує будь-які спроби поставити цю легітимність під сумнів, що призводить до дестабілізації ситуації в країні», — йдеться в документі.

Крім того, автори констатують, що місія ПАРЄ, побувавши на сході та заході країни, не знайшла жодних підтверджень аргументів, «які використовувала Росія, щоб виправдати свої дії» щодо України. «Не було переходу центральної влади в руки крайніх правих сил у Києві, не було також жодної загрози російській національній меншині в Україні, зокрема в Криму», — сказано в резолюції. На думку ПАРЄ, події в Криму не мають нічого спільного з бажанням кримчан приєднатися до Росії. Зате Асамблея вважає, що антиукраїнські настрої в Криму і курс на інтеграцію з Росією були «ініційовані і спровоковані російською владою під прикриттям військового втручання».

ПАРЄ також нагадує, що кримський референдум 16 березня і анексія цієї території РФ незаконні, і їх не визнає Рада Європи. ПАРЄ висловлює повну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України і одночасно стурбованість скупченням великої кількості російських військ на кордоні з Україною, що «може бути ознакою того, що Росія планує подальшу військову агресію проти України». У зв’язку з цим у резолюції ПАРЄ рекомендовано США, Великій Британії як сторонам Будапештського меморандуму, а також іншим країнам ЄС розглянути «можливість укладення ефективних угод у сфері безпеки, що гарантуватимуть незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України».

Але може трапитися і так, що цей документ, який повністю підтримує Україну, стане єдиною сатисфакцією Києва на нинішній сесії ПАРЄ. Оскільки резолюцію, що стосується повноважень російської делегації, яку винесуть на розгляд ранкового засідання ПАРЄ, можуть не ухвалити.