Після виборів у Верховну Раду новий уряд має продовжувати системну роботу щодо захисту інтересів громадян на території тимчасово окупованого Криму і робити все заради однієї мети — повернути Крим у юрисдикцію України. Це та принципова позиція, якої мусять дотримуватися всі політичні сили, що йдуть на вибори і які згодом матимуть стосунок до формування нового уряду. Адже Крим був, є і буде українською територією. Таку чітку позицію висловив міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу, що відбувся в Будинку уряду.

Він наголосив, що в Європейський суд з прав людини подано позови України щодо визнання незаконної окупації Криму Росією, а також масових порушень прав громадян, які проживають на території Криму і на сході України.

Міністр не має сумніву, що Україна отримає перемогу у цих судових спорах. «Питання часу, але за нами — правда. І фактично увесь світ бачив, які порушення вчиняє Росія. Ці порушення ляжуть в основу відповідних рішень судів, які зобов’яжуть РФ не лише компенсувати збитки, а й усунути порушення прав українських громадян, спричинені брутальною військовою агресією», — зауважив він.

Павло Петренко повідомив, що Міністерство юстиції спільно з громадськими активістами, кримськими татарами й експертами розробило низку документів та зібрало чимало доказів стосовно масових порушень прав громадян у Криму. Документи передано в Генеральну прокуратуру, за ними порушено провадження проти конкретних осіб так званої кримської влади. «Та робота, яку ми провели за сім місяців, однозначно дасть позитивний результат», — цитує слова міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Народний депутат України Мустафа Джемілєв повідомив, що за результатами робочої групи, створеної за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з вивчення злочинних дій окупаційної влади на території Криму і з’ясуванню завданих матеріальних збитків від окупації, зібрано масив матеріалу, на підставі чого передали в Генеральну прокуратуру список із 387 осіб, підозрюваних у порушенні прав людини в Криму. Стосовно цих людей може бути порушено кримінальні справи за ст.ст. 109 і 110 Кримінального кодексу. Це дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, а також посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

На батьківщині кримські татари дедалі частіше відчувають себе чужинцями. Фото Укрiнформу

Радник міністра юстиції Георгій Логвинський повідомив, що в Генпрокуратуру подано також список 70 кораблів, які незаконно перетнули кордон з Кримом. Крім того, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила декларацію, яка засуджує дії Російської Федерації й закликає органи влади РФ не допускати порушення прав кримських татар.

Українські органи слідства відкрили також багато кримінальних справ проти представників окупаційної влади, суддів, правоохоронців та працівників виконавчої служби Криму, які порушували там права українців і займалися експропріацією майна. Рішення за цими справами може бути винесено заочно.

«Нині порушено низку кримінальних проваджень проти конкретних осіб. Ідеться про чинних на території Криму суддів, співробітників їхніх так званих правоохоронних органів, слідчих, співробітників виконавчої служби, співробітників органів так званої місцевої влади, які фактично виконують замовлення Російської Федерації», — уточнив Павло Петренко.

Міністр повідомив, що справи порушено за вже згаданими статтями Кримінального кодексу. Крім того, в прокуратуру направили клопотання щодо накладення арешту по всій території України на майно осіб, проти яких відкрито кримінальні провадження, а також виклику їх на допит в українські органи слідства.

«Ми розуміємо: цілком ймовірно ці особи не приїдуть на допити і уникатимуть слідства на території України. Це дасть змогу оголосити їх у міжнародний розшук», — констатував Павло Петренко. Водночас нагадав, що для винесення рішення стосовно правопорушників немає потреби їхньої присутності.

«В Україні діє закон про заочне кримінальне провадження. Він стосується осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини, серед яких і злочини проти держави та корупційні злочини. Його ухвалювали в контексті тих кримінальних проваджень, які стосуються колишніх високопосадовців, котрі тепер уникають слідства. Але його може бути застосовано й проти осіб, які нині порушують права українських громадян на території окупованого Криму.

Цей закон дає змогу в чіткій відповідності до європейських стандартів провести заочне кримінальне провадження і винести відповідні вироки», — зазначив очільник Мін’юсту.

Тож особи, які зараз фактично переховуються на території Криму і масово порушують права українських громадян, не уникнуть правосуддя.

Попри вибори, уряд не забуває про проблеми півострова і продовжує працювати над судовими справами у Європейському суді з прав людини, які стосуються порушень прав українських громадян на Кримському півострові й на сході України. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»