Якщо вас залякують по телефону, замисліться:  а чи справді міліціонери вам дзвонять? Фото з сайту tololo.ruОстаннім часом у Сумах та області почастішали випадки так званого телефонного шахрайства, коли на вудку пройдисвітів потрапляють здебільшого пенсіонери. Зачувши в слухавці голос «міліціонера» і боячись відповідальності, що буцімто загрожує їхнім рідним чи близьким, старенькі відразу ж кидаються допомагати їм виплутатися з халепи. Хоч насправді загроза та — чистісінької води вигадка і спроба видурити у довірливих громадян гроші.

Наприклад, 90-річна бабуся, якій зателефонував незнайомець на стаціонарний номер і представився міліціонером, відразу ж погодилася дати відкупну за шалапутного зятя. Ще б пак! Той ніби побив незнайому людину, яка лежить у лікарні і готує заяву, щоб кривдника притягнули до кримінальної відповідальності. Тобто — тюрма неминуча. Але можливі варіанти…

Ціна питання немала — 8 тисяч гривень. Але ж на кону доля зятя!

Оскільки в бабусі таких грошей не було, вона запропонувала лише половину. Співрозмовник трішки повагався і великодушно погодився. І вже невдовзі знахабнілий зловмисник був у старенької вдома (хоч, на думку слідчих, прийти міг і спільник). Діставши зі схованки останні гроші, теща віддала їх «рятівникові». Той ретельно перерахував купюри і виявив нестачу 100 гривень. Навіть присоромив бабусю: мовляв, не годиться так чинити із зятем. Як-не-як, а свій.

Та й пішов собі.

А наступного дня, коли старенька зустрілася з донькою, поцікавилася, чи допомогли гроші врятувати від тюрми її благовірного.

Звісно, та ні сном ні духом не відала про те побиття, бо чоловік був удома і в жодну халепу не потрапляв. Тоді вже донька звернулася до справжніх міліціонерів, щоб знайшли свого псевдоколегу.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Як повідомив начальник Сумського міського відділу міліції Сергій Лук’яненко, упродовж останнього тижня в Сумах зареєстровано 6 випадків телефонного шахрайства, в яких постраждали в основному пенсіонери.

Так, 57-річна сумчанка задарма віддала пройдисвітам 5 тисяч гривень, а її 68-річна землячка перерахувала в п’ять разів більшу суму на картковий банківський рахунок невідомого зловмисника.

До речі, майже половина правопорушень за згаданою статтею припадає саме на телефонні шахрайства.