ДІАЛОГ

Напередодні Великодня Президент зустрівся з представниками всіх конфесій

Катерина МАЦЕГОРА

"Хотів би чітко заявити свою принципову позицію: кожен громадянин має право сповідувати свою віру. Держава не втручається у справи релігійних громад, ставиться до них із повагою, а свої стосунки з ними будує виключно на чинній правовій базі. Так було, є і буде", - ці акценти розставив Президент Віктор Янукович на зустрічі з главами церков та керівниками релігійних організацій, які діють в Україні.

За його словами, держава намагатиметься створити сприятливі умови для діяльності релігійних організацій, забезпечить їм рівні права та можливості, сприятиме посиленню терпимості та взаємоповаги між віруючими.

До того ж для підтримки належного статусу релігійних організацій вже зроблено кілька кроків. "Знято більшість обмежень у діяльності церкви й закладено основи її співробітництва з державою. На це спрямована, зокрема, й реформа влади. На Міністерство культури покладено функції проведення державної політики у сфері релігії. Упевнений, що така оптимізація роботи принесе корисні плоди", - зазначив Президент. А поняття "право на свободу совісті" існуватиме, бо розвиватимуться відносини між центральними, місцевими органами влади та релігійними організаціями.

Президент наголосив на ще одному важливому для українських церков питанні - поверненні їх власності. Цим займатиметься саме держава.

Тож незабаром Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів відновить свою роботу.

Глави церков та керівники релігійних організацій погодилися з Президентом у тому, що на телебаченні потрібно транслювати духовно-просвітницькі програми, аби послабити прояви аморальності, протидіяти негативним явищам, які поширені в нашій країні. Тож уряд та місцеві органи влади отримали відповідні доручення.

Окрім цього, Віктор Янукович вітає участь представників релігійних організацій у розробці нової редакції Закону "Про свободу совісті та релігійні організації" і проекту закону "Про повернення культових будівель релігійним організаціям". У цих документах, за його словами, мають бути обов'язково враховані зобов'язання України перед Радою Європи та рекомендації її Парламентської Асамблеї.

Головуючий у Всеукраїнській раді церков і релігійних організацій, старший єпископ Союзу вільних церков християн євангельської віри України Василь Райчинець висловив сподівання, що нинішня розмова стане початком нової віхи у розвитку діалогу між владою і конфесіями в Україні. "Переконаний, що сьогоднішня зустріч стане добрим прикладом для інших європейських держав, а також надасть поштовх подальшому розвиткові державно-конфесійних відносин на національному та місцевому рівнях", - наголосив він.