Таку високу оцінку потенціалу вітчизняного агросектору дала керівник сектору сталого розвитку Світового банку в Україні, Білорусі і Молдові Тамара Сулухіа під час зустрічі керівників закордонних дипмісій із міністром аграрної політики та продовольства Ігорем Швайкою.

За її словами, потенціал агросектору України не можна недооцінювати, як і його важливість для економіки країни.

«З огляду на те, що до 2050 року населення у світі зросте на 2,3 мільярда осіб, а попит на продукти харчування — на 60 %, Україна може забезпечити собі тут велику ринкову частку. Але для цього повинна провести реформи в агросекторі й збільшити його продуктивність на 30%», — вважає вона.

Тамара Сулухіа переконана, що досягнення в агросекторі вже сьогодні могли б бути більшими, якби не стримування його розвитку за останнє десятиріччя низкою чинників.

— По-перше, було надмірне втручання держави в агросектор, — зауважила вона. — По-друге, бізнес-середовище та інвестиційний клімат не сприяли розвитку підприємництва і збільшенню інвестицій у сільське господарство, зокрема через брак гарантій повернення вкладів. По-третє, не була достатньо розвиненою інфраструктура у сільській місцевості. Це основні три гальма, що не давали галузі розвиватись. Їх треба зняти і проводити таку політику, яка гарантувала б безпеку для всіх гравців ринку і забезпечувала високу якість продуктів харчування. При цьому важливо у розроблення цієї політики залучити громадські організації й не допускати надмірного регулювання цін державою, що спотворює ринок і не дає впевненості інвесторам у завтрашньому дні.

Заохочувати до праці слід змалечку. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Доцільна й на часі, на її погляд, реформа у галузі земельних відносин. «Ми раді бачити, що в уряду є плани продовжувати реформи у сфері землі. Україна повинна розробити прозорий ринок — конкурентний, відкритий, який не даватиме виняткові права окремим гравцям. Ринок землі має відкривати можливості перед мільйонами малих власників землі, які перебувають у сільській місцевості. Це буде дуже важливо для розвитку агросектору України», —  сказала Тамара Сулухіа.

Не зайвим буде й оновлення податкового законодавства в рамках довгострокової стратегії України, гармонізація з євростандартами законодавства у сфері сільського господарства та харчової промисловості. «Ми дуже раді бачити прогрес у створенні єдиного агентства, яке відповідатиме за безпеку продуктів харчування, і кроки щодо гармонізації законодавства», — зауважила вона.

Світовий банк, за її словами, готовий і надалі підтримувати Україну в розвитку агросектору порадами, наданням аналітичної та технічної допомоги. Як відомо, у березні Світовий банк оприлюднював заяву, де повідомляв про готовність надати цього року 3 мільярди доларів фінансової допомоги Україні для підтримки здійснення реформ. Допомогу надаватимуть в рамках системних (1 мільярд доларів) та інвестиційних (1,2 мільярда доларів) проектів Міжнародного банку реконструкції і розвитку, фінансування Міжнародною фінансовою корпорацією програм підтримки банківського сектору, агробізнесу, інфраструктури та інших галузей української економіки (близько 400 мільйонів доларів) і надання технічної й консультативної підтримки.

Нагадаємо, Мінфін повідомив, що вже у травні уряд очікує одержати перший транш від Світового банку у розмірі 750 мільйонів доларів на підтримку економічного розвитку країни.