З 20 по 21 серпня в Душанбе (Республіка Таджикистан) проходила Міжнародна конференція високого рівня з водного співробітництва. У ході заходу майже 900 фахівців з 70 країн та 40 міжнародних і регіональних організацій дискутували над питанням поліпшення водного транскордонного співробітництва, поширення екологічно безпечних водних технологій тощо. До процесу передачі досвіду на договірній основі долучилася й Україна.

Уже в Києві, в Будинку уряду, міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков розповів, що в Душанбе українська делегація провела низку зустрічей. Зокрема з міністром енергетики та промисловості Таджикистану Шералі Гулом, міністром меліорації та водних ресурсів Рахматом Бобокалоновим, міністром охорони навколишнього середовища Республіки Казахстан Нурланом Каппаровим.

«Україна поділилася досвідом впровадження енергоощадних технологій, зокрема в рамках гнучких механізмів Кіотського протоколу. Обмінялася й досвідом залучення провідних азіатських корпорацій як інвесторів в енергетичну галузь, залучення сучасних енергоефективних технологій, — сказав Олег Проскуряков. — Світовий досвід свідчить про важливість водної транскордонної співпраці на міжнародному, національному, міжгалузевому рівнях».

З огляду на це, в Таджикистані наша делегація уклала 7 міжурядових угод про співпрацю на транскордонних водах з Польщею, Росією, Білоруссю, Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Молдовою. Поставлено підписи й під шістьма міжвідомчими угодами про співпрацю в галузі водного господарства (із Єгиптом, Китаєм, Йорданією, Тунісом, Марокко та Сирією).

Така співпраця допоможе нашій країні запобігати забрудненню водних об’єктів, контролювати проходження водопілля та паводків, удосконалити систему аварійного оповіщення про надзвичайні ситуації, пов’язані з водним чинником. А прикладом плідної співпраці він назвав українсько-угорський кордон в басейні річки Тиса (скажімо, автоматизована інформаційно-вимірювальна система «Тиса» за п’ять хвилин передає в автоматичному режимі інформацію з гідрометеорологічних станцій спостережень до Угорщини та України).