На Черкащині останнім часом чимало робиться для посилення патріотичного виховання, прищеплення молоді навичок, які б допомагали юнакам і дівчатам бути надійними та вмілими захисниками Батьківщини. Посилюють увагу до цих питань зокрема в навчальних закладах області. У Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького незабаром запрацюють козацький ліцей і військова кафедра. На її створення вже є дозвіл двох міністерств — освіти та оборони. Юні козачата, які нині вчаться відповідальної і важкої справи боронити свою землю на базі звичайної загальноосвітньої школи, з часом стануть ліцеїстами національного університету.

Із загостренням суспільно-політичної ситуації на сході країни постало питання повернення у виші військових кафедр. Нині ректор університету Олександр Черевко веде переговори з начальником Житомирського воєнного інституту ім. С.П. Корольова генерал-майором Юрієм Даником щодо навчання черкаських студентів військової справи. Це унікальний заклад, відомий своїми надсучасними науковими розробками для армії, та єдиний в Україні, який готує професійних розвідників. Перебуваючи на Черкащині у зв’язку з відзначенням 365-ї річниці українського козацтва, Юрій Даник підтвердив готовність допомогти черкащанам в опануванні військовими навичками та спеціальностями.

Разом з тим у комплексі питань військово-патріотичного виховання нині особливу увагу приділяють збереженню історичної пам’яті. Передусім — музейній справі. Відроджуючи пам’ятку козацтва — резиденцію Богдана Хмельницького, що в Чигирині, прагнуть максимально наблизити її до первозданного вигляду, наповнити справжніми раритетами. У зв’язку з тим, що більшість оригіналів, пов’язаних з іменем Хмельницького та становленням українського козацтва, перебуває за кордоном, зокрема в музеях Стокгольма та Варшави, в області докладають значних зусиль, аби повернути історико-культурну спадщину на Батьківщину, зокрема надіслано листа до уряду щодо сприяння відтворенню пам’ятки. Окрім цього, встановлено контакти з представниками Норвегії, зацікавленими у відтворенні на Дніпрі стану варягів — норвезьких пращурів. Це зробить Черкащину ще привабливішою для туристів.

Цих молодих українців виховуватимуть сильними духом і тілом. Фото з сайту oda.ck.ua

Серед нагальних питань, розглянутих недавно на нараді в Черкасах за участю керівників сімох областей, яку провів віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич, було виховання патріотів України. Урядовець зокрема закликав до невідкладної модернізації методичної і матеріальної бази викладання в школах предмета «Захист Вітчизни» і посилення його національно-патріотичної складової.

— Слід не лише навчити дитину розкладати чи складати автомат, а й cформувати розуміння сучасних методів ведення війни, зокрема інформаційної, — наголосив він.