Часто можна почути, що за кордоном нас ніхто не чекає. Цю тезу на першій спільній міжнародній науково-практичній конференції в Київському університеті права Національної академії наук за підтримки Всесвітньої організації інтелектуальної власності спростував її представник Міхал Швантнеру. Присвячувалась вона сучасним викликам і актуальним проблемам права інтелектуальної власності в Україні та Європі загалом.

— Коли постало питання поліпшення захисту інтересів носіїв інтелектуальної власності, — зазначає Міхал Швантнеру, — у Всесвітній організації інтелектуальної власності розпочалась інтенсивна робота. Адже саме інтелект рухає світом. У ціні товару інтелектуальна власність уже коштує 90-95%. Отже, перед світом постали нові виклики. Як на них краще реагувати? Яку методологію викладання курсу пропонувати університетам? Відповідь на ці запитання нам підказали праці нинішнього ректора Київського університету права Юрія Бошицького. Зав’язалась співпраця нашої організації та університету, а згодом з Україною. Київський ректор допоміг нам у здійсненні мети. Його методологія стала базою наших регламентів і розробок. Співпрацюючи, ми переконались, що рівень освіченості молоді в Україні високий і держава здатна адекватно реагувати на сучасні виклики.

Як бачимо, Європі є що і в нас запозичувати. Вчені Київського університету права не загубились у глобальному процесі, оскільки правильно визначили вектор діяльності. Саме його розвиток, вважає голова Державної служби інтелектуальної власності Микола Ковіня, сприяв проведенню на його базі міжнародної конференції. А це, у свою чергу, сприятиме імплементації вітчизняного законодавства до європейського.

Саме такий курс забезпечують в університеті. Тут успішно працює кафедра інтелектуальної власності та інноваційних технологій. Вона, так би мовити, забезпечує потреби не лише сьогодення, а й працює на випередження. Свідчення цього, приміром, підручник «Космічне право». На базі університету відкрито єдиний в Україні депозитарій бібліотеки Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Отож викладачі і студенти працюють з першоджерелами.

І це дуже важливо, адже права інтелектуальної власності стають інструментом глобальної конкуренції держав та їх об’єднань за доступ інноваційних ресурсів і ринків продукції. Тож державна політика має це враховувати. Однак, за висновками експертів, через недовикористання сучасних досягнень науки і техніки Україна втрачає мільярди доларів, а від недостатнього захисту інтелектуальної власності — щороку щонайменше 1 мільярд доларів.

Законодавство України у сфері інтелектуальної власності створювалося в умовах незалежності. Багато зроблено. Але ще більше проблем слід розв’язати. Тож органи державної влади у своїй роботі мають спиратися на напрацювання науковців.

Свого часу професор Юрій Бошицький для ефективності правотворення у сфері інтелектуальної власності визначив п’ять першочергових базових напрямів розробки. Зокрема йдеться про вдосконалення нормативно-правової бази та механізмів захисту прав у цій сфері, поліпшення нормативної бази, яка забезпечує підготовку фахівців, здійснення політики для підвищення міжнародного іміджу нашої держави. Цим та іншим проблемам й присвячувались доповіді на міжнародній конференції. Важливо, що виступали з ними і науковці, і студенти.

У рамках заходу також відбулось урочисте засідання Вченої ради з нагоди присвоєння почесного звання «HONORIS CAUSA» Київського університету права директору Департаменту країн з перехідною та розвинутою економікою Всесвітньої організації інтелектуальної власності Міхалу Швантнеру.

ПРЯМА МОВА

«Порушення прав інтелектуальної власності знижує інвестиційну привабливість країни»

Юрій БОШИЦЬКИЙ,
ректор Київського університетуправа, професор,
заслужений юрист України:

— Активний соціально-економічний розвиток нашої країни в останнє десятиліття робить Україну повноправним суб’єктом світової економіки, яка нині характеризується широким використанням об’єктів інтелектуальної власності. Зроблено чимало. Однак належного рівня ще не досягнуто.

Порушення прав інтелектуальної власності шкодять не тільки підприємцям і окремим громадянам, це негативно впливає на економічний розвиток країни, знижуючи її інвестиційну привабливість. Особливе місце серед них — неправомірне використання авторських і суміжних прав, у тому числі в мережі Інтернет, неналежний захист такого об’єкта, як комерційна таємниця, що призводить до прямих збитків господарюючих суб’єктів, порушення прав на засоби індивідуалізації учасників товарообігу.

У таких умовах наукові дослідження вкрай актуальні. Саме цьому і присвячена перша міжнародна конференція, яку наш університет проводить спільно зі Всесвітньою організацією інтелектуальної власності. Для нашого університету це є проявом визнання на світовому рівні. Ставши центром наукових досліджень з проблем права інтелектуальної власності, ми видали низку монографій та підручників, створили потужний осередок проведення науково-дослідної роботи, зосередили навколо університету провідних українських науковців у цій сфері.

Київський університет права один із небагатьох вишів, що забезпечує підготовку магістрів спеціалізації «Інтелектуальна власність». Ми пишаємось тісними зв’язками зі Всесвітньою організацією інтелектуальної власності, що дає змогу нам першими отримувати доступ до найоперативнішої інформації з усього світу.