Сейм Литви ухвалив у четвер закон про запровадження євро. Документ встановлює, як відбуватиметься підготовка до запровадження євро, обмін литів на євро, перерахунок цін в євро, а також порядок вилучення литів з обігу.

За цей закон проголосували 87 депутатів, проти - 7, утрималися 13, повідомляють литовські ЗМІ.

«Запровадження євро - не панацея, але і не якесь нещастя, - заявив депутат-консерватор Андрюс Кубілюс. - Це показує нашу зрілість, ми вступаємо у великий грошовий союз».

За його словами, хоча з литом доведеться попрощатися, на євро будуть литовські символи.

Зі свого боку член фракції партії «Порядок і справедливість» Ремігіюс Ачас закликав голосувати проти, оскільки запровадження євро коштуватиме дорого.

Литва прагне стати 19 членом єврозони з 2015 року. Перші сигнали Литва отримає на початку червня, коли Європейська комісія і Центробанк Європи надасть оцінку програми конвергенції Литви.

У липні Рада глав Європейського Союзу повинна ухвалити остаточне рішення і оголосити курс обміну литів на євро.

Прогнозується, що він залишиться таким самим, як і зараз 3,4528 лита за 1 євро. Протягом 30 днів з дня цього рішення всі ціни у Литві повинні будуть зазначатися у двох валютах, і це триватиме до середини 2015 року.

Раніше Центробанк Литви підрахував користь запровадження євро, прогнозується, що насамперед запровадження євро вплине на процентні ставки, видатки обміну валюти, потоки торгівлі, тобто збільшить експорт.

УКРІНФОРМ