У грудні вугільні підприємства Донеччини вели трудове суперництво, намагаючись якомога раніше відзвітувати про виконання річного плану з видобутку палива. А оскільки дострокова зустріч нового трудового року залежить від технічного оснащення підземного господарства, на шахтах готують вводити в роботу нові виробничі потужності. 2014-го найпершими серед державних підприємств ввели в експлуатацію ще один очисний вибій на шахті ім. Скочинського ДП «Донецька вугільна енергетична компанія». Наприкінці січня тут запрацювала третя західна лава, яка дасть змогу істотно збільшити вуглевидобуток. 

Шахта ім. Скочинського — одна з найглибших не тільки в Україні, а й у всьому світі, адже відповідні роботи ведуть на глибині 1200—1400 метрів. З огляду на це на підприємстві застосовують особливі технологічні заходи для гарантування безпеки праці гірників. Та навіть у таких дуже складних гірничо-геологічних умовах трудовий колектив не пасе задніх: торік «скочинці» виконали річний план на 106,2 відсотка і надалі мають намір поліпшувати виробничі показники. А допоможе це зробити нова відкрита лава: запаси палива тут становлять 1 мільйон 740 тисяч тонн, потужність пласта — 1,3 метра, очікуваний добовий видобуток — 500 тонн. Уже в лютому заплановано підняти звідси на-гора близько 14 тисяч тонн коксівного вугілля. Прикметно й те, що механізований видобуток чорного золота ведуть із допомогою агрегатів та обладнання вітчизняного виробництва.

Найглибша в світі шахта ім. Скочинського нарощує  потужність. Фото з сайту evro.gazeta.ru

За словами заступника директора департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької обласної державної адміністрації Павла Золотопупова, прогнози деяких скептиків стосовно затяжної рецесії вугільної галузі не підтверджуються. Зокрема у прийнятому Державному бюджеті на 2014 рік збільшено фінансування для розвитку вугільної промисловості до 10 мільярдів гривень: насамперед побільшало коштів на програми охорони праці шахтарів.

«Для нас це дуже важлива складова всіх виробничих досягнень, — каже він. — Також гроші виділено на будівництво вуглевидобувних підприємств та їх технічне переоснащення. І введення в експлуатацію нової лави на шахті ім. Скочинського — ще один привід для того, щоб з оптимізмом дивитися в майбутнє вугільного підприємства і всієї галузі».