Франція просить запровадити суворіший контроль на кордонах усередині Шенгену. Це означає систематичну перевірку не тільки паспортів громадян, але й бази даних Шенгенської інформаційної системи.

Однак не всі держави-члени регулярно використовують цю базу даних, яка включає також інформацію про іноземних бойовиків, що воюють у гарячих точках. Єврокомісія зажадала від країн Шенгену користуватися системою в повному обсязі.

Керівник оперативного відділу Шенгенської інформаційної системи в Страсбурзі Бернар Кірх заперечує ці обвинувачення:

«Я можу просто сказати, що 2014 року у системі було зроблено два мільярди запитів. Тож я скептично реагую на заяви про те, що базу даних не використовують».

Поки що при вїзді до Шенгену систематично перевіряють лише негромадян ЄС. Однак наш кореспондент Маргеріта Сфорца вказує на можливі зміни:

«Для систематичного контролю всіх громадян слід змінити Шенгенський кодекс про кордони. Єврокомісія повинна підготувати відповідні пропозиції до кінця цього року. Але на їхнє схвалення потрібен час. Водночас кілька країн-членів і, зокрема, Франція хочуть, аби до кінця року запрацювала система реєстрації даних авіапасажирів».

Європарламент уже два роки блокує пропозицію щодо обміну інформацією про авіапасажирів. Але після паризьких терактів переговори на цю тему між країнами та євродепутатами прискорилися.

«Є важливі питання. Чи слід реєструвати дані авіапасажирів внутрішніх рейсів? Чи тільки літаків, що прибувають до Євросоюзу? Я думаю, що країни ЄС наполягають на зборі інформації з внутрішніх рейсів, і Європарламент цим не дуже задоволений», – каже Тімоті Керкгоуп, євродепутат-консерватор, колишній міністр Британії з питань міграції.

Критики реєстрації даних авіапасажирів кажуть, що паризькі терористи були й так відомі європейській розвідці. А деякі політичні сили підтримують збір інформації про пасажирів літаків, але хочуть, щоб водночас було схвалено заходи з більшого захисту даних.

EURONEWS