Передовсім у цьому місті на Луганщині постраждало цивільне населення. Багато будинків зруйновані повністю і не підлягають відновленню. Людям потрібно надавати грошову компенсацію, аби вони могли самостійно розв’язати свої проблеми.

— Ми запропонували  урядові ухвалити постанову, за якою передбачалося б відшкодування збитків за зруйноване житло на території області. Але йдеться про виплати тільки після закінчення АТО, а людям ніде жити вже сьогодні. Деякі кроки в цьому напрямку зробила Адміністрація Президента, коли звернулася до обласних адміністрацій з проханням підтримати. І вас прошу, якщо маєте такі повноваження й програми, надати нам допомогу, — зазначив голова Луганської ОДА Геннадій Москаль під час зустрічі з черговою делегацією представників ООН і ЮНІСЕФ.

Зокрема йшлося про мешканців зруйнованого під час визволення Лисичанська будинку, проблеми яких «Урядовий кур’єр» висвітлював у № 227 від 5 грудня.

За словами радника ООН з питань відновлення інфраструктури Слободана Тадика, у Сєвєродонецьку найближчим часом має відкритися польовий офіс організації, який стане єдиним центром збору інформації про першочергові потреби краю, що дасть змогу вчасно вносити необхідні зміни і корективи в проекти міжнародної допомоги з метою активізувати її та зробити адресною.

За словами Геннадія Москаля, головна особливість нинішнього протистояння саме в тому, що протиборча сторона свідомо прагне завдати найбільшої шкоди звичайним мирним громадянам та соціальній інфраструктурі міст.

— Якщо раніше мілітаристи з того боку стріляли виключно по наших військових, то сьогодні вони переважно б’ють по цивільних спорудах і  державних установах. Таких руйнувань, як від «ЛНР», цей регіон не знав навіть під час Другої світової війни, — наголосив  Геннадій Москаль. Слободан Тадик, який зауважив, що прибув сюди з Балкан, зазначив, що ООН розуміє, яку ношу на себе взяла обласна адміністрація. За підсумками зустрічі досягнуто домовленостей про розроблення напрямів, за якими ООН надасть допомогу.