«Осліплі» світлофори, непрацюючі банкомати, магазини та аптеки вимушені призупинити роботу, бо немає електрики. Люди, які мешкають у гуртожитках Сєверодонецька, залишилися при свічках. Тож вийшли пікетувати облдержадміністрацію, бо жити в таких умовах у ХХІ столітті неможливо. Через відключення електроенергії місто Рубіжне в спеку залишилося без води. Це приклади протистояння монополіста ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» та комунальних підприємств області. Протистояння триває не один місяць, у заручниках опинилося населення, що проживає на підконтрольній уряду частині області.

Усе почалося ще торік у грудні, коли Державна казначейська служба України листом від 09.12.2015 №19-10/666-31224 зобов’язала розраховуватися з ТОВ «ЛЕО»  за спожиту електрику за умови перереєстрації його на території, підконтрольній українській владі. Через це бюджетні організації та установи Луганщини опинилися під загрозою відключення електроенергії за несплату, хоч і мали гроші на оплату послуг. Керівництво компанії «ЛЕО» наполягає на розблокуванні рахунків підприємства. За словами генерального директора «ЛЕО» Володимира Грицая, «у керівництва країни немає ніяких підстав вимагати перереєстрації компанії» і «залишається тільки чекати, коли на найвищому рівні розв’яжуть цю проблему».

Голова ОДА Юрій Гарбуз виїхав до Києва, щоб зустрітися з Прем’єр-міністром України  та  озвучити болючі проблеми Луганщини, серед яких питанням №1 — ситуація з «ЛЕО». «Вважаю, якщо конфлікт затягнеться (до того ж триває війна), потрібно провести націоналізацію ЛЕО», — зауважив посадовець. Цю позицію підтримали депутати Сєверодонецької міської ради — ухвалили рішення звернутися до керівництва країни з пропозицією націоналізувати Луганське енергетичне об’єднання. За словами Юрія Гарбуза, заборгованість перед монополістом становить  близько 5 мільярдів, причому не тільки на території, підконтрольній українській владі, а й в окупованих районах області.

Луганщина опинилася у важкій ситуації: з одного боку, електроенергію спожито і за неї треба сплатити; з другого — ТОВ «ЛЕО» категорично відмовляється перереєструватися на підконтрольній Україні території й досі залишається юридично зареєстрованим у Луганську.