Це вже стало доброю традицією у такий спосіб відображати подію народження Ісуса Христа. У різдвяній стаєнці фігуру новонародженого Ісуса загорнули у вишиті пелюшки. Представили й статуї Марії, Йосифа та трьох царів, які принесли Новонародженому свої дари. Є в яслах-вертепі також український куточок — на столі з вишитим рушником стоїть дідух, сплетений з колосся пшениці — неодмінний давній атрибут Різдвяних свят. Більший (понад два метри) дідух виставили й поруч із шопкою. У загороді є й живі вівці.

Шопка, виставлена на центральному Театральному майдані Тернополя. Фото автора

Примітно, що шопку в середмісті Тернополя багато років поспіль урочисто відкривали 5 січня — у переддень Святвечора, який відзначають греко-католики та православні. Торік Божу стаєнку вперше освятили 24 грудня, коли за святковий різдвяний стіл сідають вірні католицької церкви. Цього ж року ясла-вертеп з’явилися на центральному майдані обласного центру вже у день Св. Миколая. 

На освячення шопки, а заодно й запалення вогнів головної ялинки краю зібралися представники міської влади, духовенства і тернополяни. Священики всіх традиційних релігійних конфесій освятили Божу стаєнку, аби кожен із жителів і гостей файного міста міг вклонитися новонародженому Ісусику. Як і годиться, відтепер тут звучатимуть святкові віншування, дзвенітимуть коляди. Як зазначив міський голова Сергій Надал, тернопільська різдвяна шопка нагадуватиме про наближення свята, а сам празник буде знаком доброї новини для нашого обласного центру, України й усього людства.

У рамках відкриття та освячення шопки й запалення вогнів новорічної ялинки тернопільські пластуни передали громаді міста Вифлеємський вогонь миру. Нині, коли російські агресори та окупанти прийшли з війною на українську землю, для кожного з нас найкращим новорічно-різдвяним бажанням і заповітною мрією став саме мир, спокій. Тож, вторячи словам Тернопільського міського голови, святкуючи, маємо пам’ятати про воїнів, добровольців на східному фронті. А християнська честь і гідність водночас зобов’язує не забувати про бідних.