Тернопільські виші відгукуються на звернення студентів кримських ВНЗ і пропонують хлопцям і дівчатам надалі здобувати освіту у їхньому місті. Цього тижня, скажімо, медичний університет ім. Івана Горбачевського зарахував на перший курс Катерину Сорочан, яка вирішила залишитися громадянкою України.

Нині в цьому університеті медицину студіюють уже п’ятеро студентів із Криму. Олексій Сорокін приїхав сюди одним із перших. Хлопець родом із Черкас. Після вторгнення російських військ у Крим звертався в університети Києва, Чернівців та інших міст, проте йому там відмовили. «Я — студент першого курсу. Тому за законом мене не можуть перевести на навчання в інший виш. У Тернополі отримав підтримку, тож вирішив, що надалі освіту здобуватиму тут».

Ще донедавна Уляна Смежилюк, Ігор Мовчан та Олексій Сорокін (зліва направо) вчилися на лікарів у Криму, та через російську окупацію нині продовжують навчання вже у Тернополі. Фото Яніни Чайківської

А от інший новоприбулий — хмельничанин Ігор Мовчан — одразу після окупації півострова забажав донавчатися саме в медуніверситеті ім. І. Горбачевського. І тепер він — другокурсник. Усім недавнім кримським студентам надали місця в гуртожитках, а також запропонували путівки до навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина», який розташувався у мальовничій місцині в Теребовлянському районі. Ще 15 звернень від студентів надійшло у Тернопільський медуніверситет. Їх готові тут прийняти, створити всі належні навчальні та побутові умови.

А от студентку Кримського гуманітарного університету Олену Петрусевич на тернопільському вокзалі зустрічали з квітами та оркестром майже сто її ровесників із Національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Дівчина таким теплим та щирим прийомом була досить подивована. У місті над Серетом вона продовжить здобувати вищу освіту за фахом «учитель початкових класів». Олена вже восьма з кримських спудеїв, яка поповнила студентські лави педагогічного вишу в Тернополі. У цьому ВНЗ опрацьовують ще десяток звернень від тих, хто не хоче опановувати обраний фах на окупованому півострові.