Верховна Рада проголосувала за відмову від позаблокового статусу України. Відповідне рішення ухвалили 303 народні обранці. Депутати підтримали законопроект Президента України Петра Порошенка «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості», внесений ним 18 грудня.

У пояснювальній записці до законопроекту зокрема йдеться про те, що агресія Російської Федерації проти України, незаконна анексія нею Автономної Республіки Крим, ведення проти нашої держави так званої гібридної війни, військове втручання на територію східних регіонів України, постійний військовий, політичний, економічний та інформаційний тиск з боку Росії зумовлюють необхідність пошуку більш дієвих гарантій незалежності, суверенітету, безпеки і територіальної цілісності України.

Раніше Президент зазначав, що оголошений у 2010 році позаблоковий статус не виправдав себе, і він має намір повернути Україну на шлях інтеграції в євроатлантичний простір. Він також заявляв, що питання про можливий вступ України в НАТО вирішуватиметься на всенародному референдумі.