Цього року в Запоріжжі коштом міського бюджету планують завершити будівництво першого дитбудинку сімейного типу. І передбачено кошти на проектування ще чотирьох. Нове містечко ДБСТ зведуть у рекреаційній зоні Запоріжжя — на Великому Лузі, на території колишнього табору дитячого відпочинку площею понад 5 гектарів. У всіх оселях буде необхідне побутове обладнання і домотехніка.

— Реалізуємо власний проект, спрямований на поліпшення умов життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — каже перший заступник Запорізького міського голови Дмитро Свіркін.

Найцінніша річ для дитини — родинний затишок і любов. Фото надане автором

Перший ДБСТ стане прикладом ефективного впровадження енергоощадних технологій. Це буде двоповерховий житловий будинок, а поряд — майстерня, спортивні й ігрові майданчики, інші об’єкти для організації навчального процесу і дозвілля дітей. Планується додаткове утеплення фасаду, встановлення двокамерних металопластикових вікон, геліоколекторів для гарячого водопостачання та повітряного теплового насоса. Цей насос обігріватиме дім, коли температура повітря на вулиці буде не нижча, як мінус 5 градусів. А для опалення в холоднішу пору встановлять індивідуальний газовий котел. За підрахунками фахівців, завдяки цьому витрати сім’ї на утримання оселі будуть удвічі меншими, ніж якби встановили традиційне обладнання.

Начальник служби у справах дітей Запорізької облдержадміністрації Антоніна Матвєєва зазначила: очільник області Олександр Пеклушенко не тільки ініціював створення у Запоріжжі цілого містечка ДБСТ, а й докладає всіх зусиль для якнайшвидшої реалізації цього проекту.

— Перед всіма службами він поставив завдання пришвидшити узгодження і вирішення проблемних питань, — сказала Антоніна Іванівна. — А щоб завершити будівництво містечка за 3-4 роки, він залучає до участі у проекті благодійників і благодійні фонди.

Про актуальність проекту свідчить те, що нині із 4058 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, у Запорізькій області ще 789 дітлахів від народження до 18 років перебувають в інтернатних закладах: 101 дитина у будинку дитини «Сонечко», 289 — у загальноосвітніх інтернатах, 357 — у спеціальних закладах освіти, де для них забезпечені заходи корекції, а інші — у закладах соцзахисту.

— Якщо малюків і дітей віком до 10 років сімейні пари ще прагнуть всиновити, то старшим можна сподіватися на родину тільки у дитячому будинку сімейного типу, — констатує Антоніна Матвєєва. — І наше завдання — створити всі умови для забезпечення права дитини на сімейне виховання.

Нині служба у справах дітей міської ради веде роботу із сім’ями, які готові взяти на виховання таких дітей і організувати дитбудинок сімейного типу.

— Малюкам потрібна родина, — переконана заступник головного лікаря з лікувальної роботи Запорізького обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко» Людмила Бугар. — Нині в нас перебувають 244 дитини віком від 2 місяців до 7 років. Вихователі і нянечки намагаються оточити їх турботою, увагою, любов’ю.

І, як авторці цих рядків вдалося переконатися на власні очі, малюкам тут справді затишно. Ті, хто потрапляє до «Сонечка» із затримкою в розвитку, дуже скоро наздоганяють своїх «домашніх» однолітків. Я принесла в дарунок дітям зо два десятки відеодисків з улюбленими дитячими мультфільмами, які зібрали мої колеги з редакції місцевої газети. Малюки віком 2—2,5 року розглядали малюнки на обкладинках з такою цікавістю, яку не завжди помітиш і в значно старших дітей.

Тільки-но вдається встановити соціальний статус дитини, їй оперативно підшукують усиновителів чи прийомну сім’ю. Так, торік із «Сонечка» усиновили 64 (!) дитини, і 52 з них — громадяни України. Але головне, чим пишаються тут, — це тим, як багато дітей вдалося повернути в рідні сім’ї, з яких малечу вилучали через певні загрози їхньому життю і нормальному розвитку. За час, що малі перебували в «Сонечку», їх батьки виправлялися і поспішали повернути своїх дітей. Торік таких було 71.