Телефонну розмову з Прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном Президент Петро Порошенко розпочав словами подяки за підтримку України. Він високо оцінив обговорення перспектив багатостороннього та двостороннього співробітництва з Президентом Угорщини Яношем Адером у Братиславі під час зустрічі глав Вишеградської четвірки.

Петро Порошенко запропонував співрозмовнику запровадити спільний контроль на українсько-угорському кордоні для пожвавлення економічної співпраці та протидії корупції. А потім обговорив з ним актуальні питання енергетичного співробітництва, зокрема у сфері постачання газу. У цьому контексті йшлося про спільні підходи в енергетичній політиці для зміцнення регіональної та європейської енергетичної безпеки.

Сторони вели мову про нові технічні можливості диверсифікації постачання газу завдяки запуску нового інтерконектора між Угорщиною та Словаччиною вже наприкінці цього року. Глава держави запропонував створити робочу групу між Україною, Угорщиною та Словаччиною для використання нових технічних можливостей у зміцненні енергетичної безпеки в Європі.

А Прем’єр-міністр Угорщини позитивно оцінив розвиток українсько-угорського діалогу на найвищому рівні та закликав до розвитку добросусідських відносин. Він запевнив главу держави, що Угорщина є надійним партнером України та повністю підтримує її суверенітет і територіальну цілісність, оскільки це запорука стабільності та добросусідських відносин.

Як повідомляє прес-служба Президента, співрозмовники домовилися підтримувати регулярний діалог, щоб координувати зусилля. Це важливий чинник для єдності ЄС та його солідарності з Україною. Прем’єр-міністра Угорщини Петро Порошенко запросив відвідати нашу країну одразу після формування нового уряду.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»