Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Харківської області повідомив про підписання указу щодо звільнення протягом червня-липня військовослужбовців, яких призвали торік на військову службу під час п’ятої черги мобілізації. Тож до своїх родин повернуться близько 17 тисяч військовослужбовців. Демобілізованих бійців замінять військові, що прийшли на службу до лав Збройних сил на контрактній основі. Першими ці слова почули випускники Харківського університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба під час вручення їм дипломів.

«Роблю все можливе, щоб мінімізувати вплив війни на суспільство та економіку і дати йому максимально зосередитися на мирному будівництві нової України. Ми й надалі працюємо над тим, щоб відновити територіальну цілісність нашої з вами держави і на сході, і в Криму політико-дипломатичним шляхом», — наголосив Петро Порошенко. Щоправда, подальші перспективи мобілізації залежатимуть від ситуації на фронті та дій агресора.

Дотримуючись зобов’язань за мінськими угодами, Збройні сили не застосовують бойову авіацію. Проте авіатори несуть бойове чергування з протиповітряної оборони держави, виконують завдання з перевезення поранених, особового складу й майна. «Наша військова авіація за призначенням, вогневою потужністю і дальністю бойового застосування має стати тією силою, що разом з іншими складовими оборони забезпечить стримування агресивних амбіцій РФ, яка буде спроможною завдати адекватного удару у відповідь будь-якому агресору», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

2016-й визначено роком Повітряних сил, а на відновлення техніки спрямовано близько 2,5 мільярда гривень. Завдяки цьому армія отримає півсотні відремонтованих бойових машин з відновленою боєздатністю: 35 літаків, решта — гелікоптери. Близько половини з них глибоко модернізують, бо вітчизняні підприємства вже опанували технології замкнених циклів ремонту основних типів військової авіатехніки.

Передбачається й поповнення авіаційного парку українського війська. «У близькій перспективі маємо закупити спеціальні літаки на базі транспортного Ан-148, модернізувати до 2020 року десятки літальних апаратів винищувальної, ударної та розвідувальної авіації, створити нові керовані авіаційні засоби ураження, а також засоби радіоелектронної боротьби, повітряної розвідки», — зазначив глава держави.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»