Президент Петро Порошенко привітав співвітчизників із Днем Соборності України. Історичний Акт злуки, проголошений 22 січня 1919 року, був символічним документом. Він окреслив географічні та ментальні контури єдиної України, які поступово втілювалися в життя, йдеться у документі.

«Але торік соборність усіх наших земель перетворилася на справжню національну ідею. Вона оволоділа нарешті умами всіх громадян України та зробилася найголовнішою цінністю в усіх її областях… — наголошує Президент. — Десятки тисяч воїнів, сотні тисяч волонтерів, мільйони громадян піднялися на захист єдності й територіальної цілісності України. Ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні».

Утім, ворог прорахувався. Хотів нас знищити, а зробив сильними як ніколи. Українська політична нація остаточно ствердилася на всіх теренах. А російськомовні співвітчизники продемонстрували, що Україну російською мовою вони люблять не менше, ніж українськомовні українською, переконаний глава держави. 

Текст вітального звернення з нагоди Дня Соборності України

«Є принципові речі, які не можуть бути предметом жодного компромісу, — стверджує Петро Порошенко. — По-перше, Україна не буде федеративною, а залишиться унітарною державою. По-друге, європейський вибір не підлягає дискусії! По-третє, єдиною державною мовою є і буде українська!» При цьому ніхто й ніколи не зазіхатиме на право людей розмовляти російською та іншими мовами. Додатковою гарантією такого права стане децентралізація, яка торкнеться й гуманітарної політики.

Ніхто й ніколи вже не зможе підірвати нашу єдність. Із соборністю в думці, з єдиною Україною в серці ми всі разом назавжди будемо єдиною українською політичною нацією, у складі якої рівною мірою комфортно почуватимуться всі етноси, наголосив Президент.