Колишнійпрезидент (1991-1994) ЛеонідКравчуктаекс-прем'єр-міністрЄвгенМарчукзакликаютькерівництвокраїниневідкладноподатизаявкуначленствоУкраїнивОрганізаціїПівнічноатлантичногодоговору (НАТО).

Про це вони сказали на прес-конференції, повідомляє Gazeta ua.

«Скасування позаблокового статусу України вимагає від української влади негайно відновити євроатлантичний зовнішньополітичний курс і подати заявку на вступ до НАТО і сприятиме проведенню всеукраїнського референдуму на підтримку членства України в НАТО», – сказано в заяві ініціативної групи, главами якої є Кравчук і Марчук.

У документі говориться, що право України на членство в НАТО підтверджується рішеннями Бухарестського саміту НАТО від 2008 року.

Ініціативна група вважає, що питання вступу в НАТО неприпустимо відкладати, оскільки Україна знаходиться в стані військового протистояння з Росією.

Ініціативна група вважає необгрунтованими застереження деяких західних політиків про небажаність вступу України в НАТО і впевнена, що такі заяви провокують Росію до подальших агресивних дій.

Ініціативна група також висловлює стурбованість відсутністю чіткої та послідовної позиції української влади з приводу членства в НАТО.

До складу ініціативної групи входять Кравчук, Марчук, поет Дмитро Павличко, екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, колишній суддя Гаазького трибуналу Володимир Василенко, екс-депутат Верховної Ради Іван Заєць, колишній міністр екології Юрій Щербак.