ПРОДОВОЛЬСТВО. Український аграрний потенціал може дозволити майже повністю забезпечити українців власною сільгосппродукцією. Про це сьогодні під час виступу на другому Міжнародному Чорноморському економічному форумі повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.

«Про великий аграрний потенціал нашої країни свідчить те, що урожай зерна в 2005-2011 роках вийшов на середній рівень 40-50 млн. тонн (у порівнянні з 25-30 млн. тонн в 2000-2005 роках). Урожай олійних культур зріс з 4 до 10 млн. тонн», - повідомив міністр.

За словами керівника Мінагрополітики, Україна вийшла на рівень експортера № 1 у світі по соняшниковій олії. Також країна активно рухається в напрямку самозабезпечення мясною продукцією. Очікуване виробництво м’яса та м’ясних продуктів у 2011 році прогнозується на рівні 2215 тис. тонн, що на 156 тис. тонн більше ніж у минулому році. Загалом за 8 місяців 2011 року ріст валової продукції сільського господарства становить 10,5%.

«Результати дійсно вражають, але вкрай далекі від потенціалу аграрної Україні. Ми це усвідомлюємо і сповнені рішучості створити такі умови, які будуть сприяти повноцінній реалізації цього потенціалу, тому що наше завдання – зменшити імпортозалежність вітчизняного аграрного сектору», - наголосив Микола Присяжнюк.